Napi Gazdaság

Még vagy három évig megmaradhat a túl drága ötforintos

A forint forgalomba hozatalakor még a kétfilléres volt a legkisebb értékű érme, és az ötforintos a legnagyobb.

2014.12.23 10:59ma.hu
Forrás: youtube.com

Többe kerül az érme névértékénél az a fém, ami egy ötforintoshoz kell. Ezért merülhetett fel a jegybanknál, hogy kivezessék ezt a címletet is. A forint forgalomba hozatalakor még a kétfilléres volt a legkisebb értékű érme, és az ötforintos a legnagyobb. Nemsokára ez utóbbi teljesen eltűnhet, és megjelenhet az ötszázas érme is.

Napi Gazdaság értesülése szerint kivezethetik az ötforintos érmét, és fémérmére cserélheti a jegybank az ötszázast. Az ötforintos érme tömege 4,2 gramm, aminek a 75 százaléka réz, 21 százaléka cink és 4 százaléka nikkel. A lap szerint ezek beszerzési értéke több mint 5 forint, erre jön még rá a pénzverés költsége.

A fém ötszázas sem lenne drágább. A következő években a jegybank lecseréli az eddigi papírcímleteket egy biztonságosabb sorozatra. Az első ilyen megújult címlet a 10 ezres volt. Az ezekben lévő biztonsági elemek miatt a papírpénzek gyártása is egyre költségesebb, így logikus lehet az ötszázas érmére cserélése is.

A lap kérdéseire a jegybank azt nyilatkozta, hogy az ötforintos érmék cserélődése nem rendkívüli, a forgalomban való jelenlétük pedig érzékelhető, és amíg ez nem változik, addig nem születhet döntés a visszahívásukról. A Napi Gazdaság szerint erre még legalább három évet kell várni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.