Espana

Új pénzérméket és bélyegeket kap a trónváltás után Spanyolország

Számos változást hoz Spanyolország számára, hogy I. János Károly király átadja a trónt fiának, Fülöp hercegnek.

2014.06.17 16:15MTI
Forrás: Wikipedia

Az új király június 19-én lép trónra. VI. Fülöp király arcképével új pénzérméket és bélyegeket nyomnak, valamint lecserélik az ország számtalan hivatalában I. János Károly király képeit az új király portréira.

A János Károly király vagy Asztúria hercege után elnevezett főiskolák, egyetemek, sportlétesítmények és egyéb intézmények sorsa egyelőre kérdéses.

A spanyol egy- és kéteurós pénzérméket valószínűleg még 2015-ig János Károly arcképe díszíti, csak ezután kezdik el apránként kivonni őket a forgalomból. Francisco Franco 1975-ös halála után még éveken át a diktátor portréjával ellátott pesetákkal fizettek az országban. A postán is eltart egy ideig, amíg Fülöp király bélyegei forgalomba kerülnek.

Számtalan iskolában, egyetemen, hivatalban, nagykövetségen, bíróságon, laktanyában és postahivatalban veszik le a falról I. János Károly képét, hogy fia portréjával helyettesítsék. A különböző képeket a királyi család választja ki. A bírósági épületekben talárban, a katonai intézményekben egyenruhában, az iskolákban civilben lesz látható az uralkodó.

I. János Károly a hónap elején jelentette be, hogy lemond a trónról, helyét fiának, Fülöp hercegnek adja át. A 76 éves uralkodó döntését azzal indokolta, hogy szeretne teret engedni az "új generációnak", nevezetesen fiának, Fülöpnek, aki szerinte "a remény új korszakát fogja megnyitni".

Az elmúlt héten a spanyol képviselők nagy többséggel jóváhagyták a lemondást lehetővé tevő törvényt, megnyitva ezzel az utat Fülöp herceg június 19-i trónra lépése előtt. A trón átadására feljogosító törvény érvénybe lépéséhez még szükség van a szenátus jóváhagyására is, ami kedden várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.