Rekordáron kelt el két amerikai pénzérme

Rekordáron vettek pénzt

Több mint 2,8 millió dollárért (623,7 millió forint) kelt egy egycentes és egy egydolláros ezüstérme a Heritage Aukciósház New York-i árverésén.

2014.05.20 11:17MTI

A két ritka érme része volt annak a 487 tételnek, amelyet az aukciósház vasárnap és hétfőn árverezett el.

Az egycentes ezüstérmét az után verték, hogy az amerikai kormány 1792 áprilisában törvényt fogadott el a pénzverésről, amelyben meghatározta a törvényes pénzrendszert. A törvény egyebek között megszabta a pénz fémtartalmát. Ebből az egycentes érméből 14 ismert darab létezik a világon.

Az árverésen szintén 1,4 millió dollárt fizettek egy egydollárosért, amelyet az amerikai függetlenségi nyilatkozat elfogadásának évében, 1776-ban vertek. Az aukciósház közlése szerint az érme egyike annak a néhány darab egydollárosnak, amely abból az időszakból fennmaradt.

Mindkét pénzérme a 102 éves amerikai éremgyűjtő, Eric Newman gyűjteményében volt, akit a világ egyik legtekintélyesebb érmeszakértőjeként tartanak számon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.