KSH: október

Felgyorsult az építőipar növekedése

Az épületek építése 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése 35,2 százalékkal nőtt.

2014.12.15 10:16MTI

Októberben az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 15,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a szeptemberi 7,3 százalékos emelkedést követően. Az épületek építése 6,5 százalékkal csökkent, míg az egyéb építmények építése 35,2 százalékkal nőtt - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az infrastrukturális építkezések növekedési üteme megduplázódott az előző havi 17,3 százalékról, míg az épületek építésének visszaesése is gyorsult a szeptemberi 3,7 százalékról.

Az egyéb építmények építésének jelentős növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan az útépítési, vasút-felújítási munkáknak, valamint közműfejlesztéseknek volt köszönhető - közölte a KSH.

Az októberi termelés volumene 3,9 százalékkal meghaladta a szeptemberit szezonálisan és munkanappal kiigazítva.

Az év első tíz hónapjában az épületek építésének volumene 7,1, az egyéb építményeké 29,1 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához hasonlítva, így az építőipar termelése 17,8 százalékkal nőtt.

Októberben az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése (az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése) 7,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények ágazat termelése 42,3, míg az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazaté 7,3 százalékkal nőtt tavaly októberhez képest.

A 2014 októberében kötött új szerződések volumene 26,7 százalékkal kisebb volt, mint tavaly. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 5,4, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 34,1 százalékkal csökkent.

Az új szerződések elmúlt hónapokban megfigyelt visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások október végi szerződésállományának volumene még mindig 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - közölte a KSH. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 10,9 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 16,8 százalékkal nagyobb volt, mint 2013. október végén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.