KSH

Októberben alig 374 millió euró volt a külkereskedelmi többlet

Csaknem ugyanennyivel maradt el az egy évvel korábbitól. Októberben a forint az euróhoz mérve 4,3, a dollárhoz képest 12 százalékkal gyengült 2013. októberhez viszonyítva.

2014.12.09 10:22MTI

Októberben az export euróértéke 2,1 százalékkal csökkent, az importé 2,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a kiviteli többlet 322 millió euróval elmaradt az egy évvel korábbitól, 374 millió eurót tett ki - jelentette az első becslés alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén január-októberben a kivitel 3,6, a behozatal 4,2 százalékkal nőtt, az exporttöbblet 217 millió euróval volt kevesebb az előző év azonos időszakinál, 5,356 milliárd eurót tett ki.

A pénteken kiadott előzetes iparstatisztika már előre vetítette az export megtorpanását: októberben 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban a szeptemberi 7,6 százalékos bővülés után, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlan adattal.

Októberben az első becslés szerint a kivitel értéke 7,5 milliárd eurót (2321 milliárd forintot), a behozatalé 7,1 milliárd eurót (2209 milliárd forintot) tett ki.

Az októberi kivitel 80, a behozatal 73 százalékát az Európai Unió tagállamaival bonyolítottuk le.

Az idén január-októberben a kivitel értéke 70,4 milliárd euró (21 728 milliárd forint), a behozatalé 65,1 milliárd euró (20 073 milliárd forint) volt.

Októberben a forint az euróhoz mérve 4,3, a dollárhoz képest 12 százalékkal gyengült 2013. októberhez viszonyítva. A január-októberi időszakban a forint az euróhoz mérve 4,1, a dollárhoz képest 2,2 százalékkal értékelődött le az előző év azonos időszakával összehasonlítva.

Az októberi külkereskedelmi termékforgalomra vonatkozó második becslését december 23-án publikálja a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.