Takarékszövetkezetek

Indulhat a kártalanítás a Tisza Takarékszövetkezetnél

Hatályossá vált a jegybank határozata, amellyel visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, ezzel megnyílt az út a betétesek kártalanítása előtt.

2014.12.11 10:05MTI

Az MTI kérdésére az OBA megerősítette, hogy az önkormányzatok nem tartoznak a biztosított betétesek körébe, így azok nem kapnak kártérítést az betétbiztosítási alaptól.

A takarékszövetkezethez kirendelt felügyeleti biztosok kezdeményezték az intézmény végelszámolását, amelyet az MNB el is rendelt. Ez alapján az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a lehető legrövidebb időn belül 100 ezer eurós összeghatárig, azaz több mint 30 millió forintig kártalanítja a betéteseket.

A betéteseknek egyelőre semmit sem kell tenniük, az OBA minden szükséges részletes tájékoztatást meg fog adni, illetve rendelkezik majd a megfelelő ügyféladatokkal - áll a közleményben.

A Tisza Takarékszövetkezet a 2014. szeptember végi adatok szerint 10 860 betétessel rendelkezett, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke. A takarékszövetkezet mérlegfőösszeg szerinti piaci részesedése a hitelintézeti szektorban nagyon csekély, mintegy 0,4 ezrelék volt.

Az önkormányzatok nem tartoznak a biztosított betétesek körébe, így azok nem kapnak kártérítést az OBA-tól - erősítette meg Tóth István, az Országos Betétbiztosítási Alap kommunikációs vezetője az MTI-nek annak kapcsán, hogy Tiszatenyő önkormányzata gyakorlatilag fizetésképtelenné vált a Tisza Takarékszövetkezet működésének felfüggesztése miatt.

Ez a pénzintézet ugyanis a több mint 1600 lelket számláló település számlavezetője. A szóvivő elmondta azt is, hogy jelenleg a parlament előtt van a betétbiztosítási szabályozás módosítása, az uniós harmonizációnak megfelelően.

Amennyiben a törvényhozás elfogadja, lehetővé válik, hogy kártalanítást kapjanak azok az önkormányzati betétesek is, amelyeknek a költségvetése nem haladja meg az 500 ezer eurót, vagyis az új szabályok a kisebb önkormányzatoknak kedveznek majd.

A jegybank december 5-én vonta vissza a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, egyúttal betétkifizetési tilalmat rendelt el, miután a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) azonnali hatállyal kizárta az integrációból a takarékszövetkezetet.

Az SZHISZ egyúttal közölte, hogy a Tisza Takarékszövetkezet kizárásával lezárult a takarékszövetkezeti szektor megtisztulása. A folyamat befejező lépéseként 39 szövetkezeti hitelintézettel bővült, ezzel 117 tagúra nőtt és teljes körűen kiépült a takarékszövetkezetek garanciaközössége.

A Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkársága pedig megerősítette, hogy a garanciaközösség felállításának köszönhetően több takarékszövetkezeti csődre nem kell számítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.