Hát, ez szívás

Oroszország nem képes folytatni a Déli Áramlat megvalósítását

Vlagyimir Putyin leállította a Déli Áramlat építését. A projekt ügye le van zárva. Ennyi - mondta a Gazprom vezére, Alekszej Miller. Így másfelé irányítják az orosz energiahordozókat...

2014.12.01 22:04MTI

Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják - jelentette be hétfőn Ankarában tartott sajtóértekezletén Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Figyelembe véve azt, hogy mindeddig nem kaptunk engedély Bulgáriától, úgy tartjuk, hogy Oroszország ilyen körülmények között nem képes folytatni az adott projekt megvalósítását, vagyis e gázvezeték-rendszernek a Fekete-tengerben való kiépítését... Nem kezdhetjük el az építést a tenger alatt mindaddig, amíg nem kapjuk meg ehhez Bulgária jóváhagyását" - szögezte le az orosz elnök. Az ugyanis elképzelhetetlen, hogy megépítik a vezetéket a bolgár partokig, és ott meg is állnak - tette hozzá.

A Déli Áramlat beruházásért felelős Gazprom orosz állami energetikai cég az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a projektet lezárták.
A Gazprom egy képviselője egy hete még úgy nyilatkozott, hogy december közepén megkezdődhet a Déli Áramlat építése. Az orosz gázt Ukrajna elkerülésével Európa több országába, így Magyarországra is eljuttató vezetékrendszeren az akkori tervek szerint 2015 végén indulhattak volna meg a szállítások. Teljes kapacitása évi 63 milliárd köbméter földgáz lett volna.

Vlagyimir Putyin az Európai Unió ellenkezésével indokolta a projekt meghiúsulását, és azt ígérte, Moszkva a jövőben Európa helyett más felvevőpiacokat fog előnyben részesíteni.

Az Európai Bizottság elsősorban azért kifogásolta a projektet, mert uniós szabályokba ütközik, hogy a Gazprom nemcsak a vezeték üzemeltetője lett volna, hanem kizárólagos szállítási jogot is birtokolni akart a Déli Áramlatra vonatkozóan.

"Az a véleményünk, hogy az Európai Bizottság álláspontja nem volt konstruktív. Ha Európa nem akarja megvalósítani (a Déli Áramlat projektjét), akkor nem lesz megvalósítva" - fogalmazott Putyin, hangsúlyozva: a gázvezeték megépítésének a munkálataihoz Oroszországban már minden készen állt. "Energiahordozóinkat a világ más régióiba irányítjuk át, és meggyorsítjuk a cseppfolyós földgázra vonatkozó projektjeink valóra váltását" - tette hozzá.

Az orosz elnök szerint ez az átirányítás korántsem szolgálja Európa gazdasági érdekeit, hiszen Európának nélkülöznie kell majd az említett gázvezetéken szállítani tervezett energiahordozókat. Putyin az tanácsolta Bulgáriának, kérjen kártérítést az Európai Bizottságtól az elmaradt haszonért. Bulgária közvetlen bevételei a tervezett gázszállításoknak köszönhetően legalább 400 millió eurót tettek volna ki évente.

Ugyanakkor Putyin azt is bejelentette, hogy Moszkva kész együttműködni Ankarával egy Európát ellátó földgázelosztó-központ létrehozása érdekében. A török-görög határon létrehozandó elosztó ellensúlyozná a Déli Áramlat meghiúsulását - mondta Putyin.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója ezzel kapcsolatban közölte, hogy a Törökországba irányuló új gázvezeték számára ugyanaz lesz a kiindulópont, amely a Déli Áramlat számára szolgált volna. A Gazprom-vezér szerint az új, Törökországba irányuló tengeri gázvezetéken keresztül évente 63 milliárd köbméter haladhat majd át, ebből 14 milliárd köbméter közvetlenül Törökország igényeinek a kielégítésére szolgálna, a fennmaradó mennyiséget a török-görög határra irányítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.