Oroszország megértő

A kormány megerősítette a Déli Áramlat építését

"Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják a tárgyalásokat az orosz gázt Ukrajna megkerülésével Európa több országába eljuttató gázvezeték megépítésével kapcsolatos kérdésekről."

2014.11.19 18:35MTI

Oroszország megérti, hogy Magyarország NATO- és EU-tagként teljesíti szövetségesi kötelezettségeit, de saját érdekeit is védi - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután Szijjártó Péterrel tárgyalt Moszkvában.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter Oroszország és az EU pragmatikus együttműködésének újjáépítését szorgalmazta tárgyalásain. Az orosz diplomácia vezetője azt is kiemelte, Oroszország sohasem érzékelte, hogy Magyarország oroszellenes hangulatot keltett volna vagy ilyen megközelítést erőltetett volna más tagállamokra a NATO-ban vagy az Európai Unióban.

Megjegyezte, hogy "Oroszországgal kapcsolatosan egyre több ilyen felelősségteljesen viselkedő állam van az EU-ban és a NATO-ban", akik az egyenlő jogokon, és a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet szorgalmazzák.

Hozzátette: nagyra értékelik, hogy Magyarország is ezt az álláspontot képviseli. Szergej Lavrov a Szijjártó Péterrel folytatott megbeszélést igen hasznosnak nevezte és mint mondta, megállapították, hogy "a nem túl egyszerű európai helyzetben" az orosz-magyar kapcsolatok fejlődnek.

Az orosz külügyminiszter a sajtótájékoztatón elmondta, Oroszország nagyra értékeli, hogy Magyarország megerősítette kötelezettségvállalásainak betartását, szándékát a Déli Áramlat gázvezeték területén áthaladó szakaszának a megépítésére.

Szijjártó Péter közölte, Magyarország azt reméli, hogy az Európai Unió és Oroszország mielőbb felújítják és felgyorsítják a tárgyalásokat az orosz gázt Ukrajna megkerülésével Európa több országába eljuttató gázvezeték megépítésével kapcsolatos kérdésekről.

A politikus ezt megelőzően, a Szergej Lavrovval folytatott megbeszélés kezdetén azt hangsúlyozta, hogy Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra, amely rendkívül jelentős szerepet játszik Közép-Európa energiaellátásában. "Örülünk annak, hogy együttműködhetünk a régió energiabiztonságának növelésében" - tette hozzá.

A magyar miniszter a sajtótájékoztatón is kiemelte - és ezt a Nyikolaj Fjodorovval, a magyar-orosz gazdasági vegyesbizottság orosz társelnökével tartott megbeszélésén is elmondta -, Magyarország abban érdekelt, hogy újjáépüljön Európa és Oroszország gyakorlatias és konstruktív együttműködése.

Ennek egymás és a nemzetközi jog tiszteletén kell alapulnia. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: Magyarország támogatja Frank Walter Steinmeier német külügyminiszter erőfeszítéseit annak érdekében, hogy újjáépüljön az Európai Unió és Moszkva közötti hatékony együttműködés.

Szijjártó Péter először látogatott Oroszországba azt követően, hogy elfoglalta a külgazdasági és külügyminiszteri posztot. Moszkvába utazása előtt egyeztetett a német külügyminiszterrel.

Az orosz diplomácia vezetője az MTI-nek a nemzetközi kapcsolatok javításának lehetőségeire és kilátásaira vonatkozó kérdésére kifejtette, Szijjártó Péterrel azonos a véleményük, miszerint Oroszország és az Európai Unió természetes partnerek.

Stratégiai kapcsolataik fejlesztése pedig előnyös, mert erősíti versenyképességüket, beleértve az orosz-fehérorosz-kazah vámunió tagjait. Az első gyakorlati lépés az EU és a vámunió, a majdani Eurázsai Szövetség közötti közvetlen, gyakorlati és konkrét párbeszéd lenne.

Szergej Lavrov az Interfax orosz hírügynökség kérdésére kifejtette, hogy Ukrajnának meg kellene tartania blokkon kívüli státusát és az lenne az egyetlen ésszerű megoldás, ha ezt Kijevben törvénybe foglalnák. Szerinte a jelenlegi ukrán hatalom képviselői, akik a NATO-hoz csatlakozást szorgalmazzák, nem titkolják, hogy "erőszakkal oldják meg Délkelet-Ukrajna gondjait és Oroszországgal, mint fő ellenséggel harcoljanak".

Szijjártó Péter az ukrán válság rendezésével kapcsolatban kijelentette, hogy minden félnek be kell tartania a minszki megállapodásokat. Azt is hangsúlyozta, hogy "Magyarország elkötelezett támogatója Ukrajna területi egységének és szuverenitásának".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.