Európai elvárások

Szerbia ismét nehéz helyzetbe került a Déli Áramlat miatt

Ismét nehéz helyzetbe került Szerbia a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése miatt, miután az Európai Bizottság (EB) országjelentésében szerdán kitért arra is, hogy Belgrádnak össze kell hangolnia erre vonatkozó lépéseit az európai elvárásokkal.

2014.10.08 18:50MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök az EB-jelentésről tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a gázvezeték kiépítése nem Szerbiától, hanem Brüsszel és Moszkva megállapodásától függ.

„Szerbia pedig tiszteletben fogja tartani az Európai Unióval szembeni kötelezettségeit” - tette hozzá. „Úgy gondolom, hogy Szerbiának sokkal jobb megállapodása van a Déli Áramlatról, mint néhány más európai országnak, (...) de vannak bizonyos kötelezettségeink” - magyarázta.

„Semmi értelme annak, hogy a gázvezeték Szerbiában kezdődjön, és ott is érjen véget” – nyomatékosította, arra utalva, hogy hiába épül meg a Déli Áramlat szerbiai szakasza, ha az Európai Unió országaiban nem folytatódhat az építkezés.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat az úgynevezett harmadik energiacsomag értelmében. Ez tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték-tulajdonosok is legyenek.

Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását. Szerdán közzétett jelentésében Brüsszel azt követeli, hogy Szerbia ebben a kérdésben igazodjon az európai előírásokhoz. Vucic kiemelte: Szerbia az európai integráció mellett kötelezte el magát, de fontosnak tartja az Oroszországgal való együttműködést is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök október 16-i belgrádi látogatásakor az egyik fő téma éppen a Déli Áramlat gázvezeték kiépítése lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.