Európai projekt

Bulgária mégsem mondott le a Déli Áramlatról?

A bolgár energiaügyi miniszter hétfői közleményében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gázvezeték meg fog épülni.

2014.06.09 12:46MTI
Forrás: Freedigitalphotos.net - Renjith Krishnan

Bulgária nem adta fel az orosz földgázt Ukrajna megkerülésével Európába juttató Déli Áramlat földgázvezeték kivitelezésének a tervét és visszafordíthatatlannak tekinti a Gazprom által vezetett projektet - közölte Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter hétfőn.

Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal folytatott megbeszélést követően jelentette be, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszán a munkálatokat.

Washington arra figyelmeztette Bulgáriát, hogy ha a nyugati szankciók által sújtott orosz Sztrojtranszgaz által vezetett konzorcium építi meg a gázvezeték bulgáriai szakaszát, a szankciók hatálya az érintett bolgár vállalatokra is kiterjedhet. Az Európai Bizottság arra hivatkozva kérte Bulgáriától a projekt kivitelezésének a leállítását, hogy az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak.

A bolgár energiaügyi miniszter hétfői közleményében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a gázvezeték meg fog épülni, mihelyt sikerül a kivitelezést európai projektté átalakítani. "Stratégiai szempontból és érzelmektől mentesen vizsgálva a Déli Áramlat megfordíthatatlan és fontos projekt mind Európa, mind Bulgária számára" - mondta a kínai látogatáson tartózkodó Dragomir Sztojnev. "Bízom benne, hogy minden függőben lévő kérdésre sikerül megoldást találnunk" - fogalmazott. "Aktívan dolgozunk rajta, hogy rendezzünk minden vitatott kérdést az Európai Bizottsággal, vagyis a projektet nem adtuk fel" - szögezte le a bolgár energiaügyi miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.