Felénk is áramlana

Bulgária nem számít osztalékra a Déli Áramlatból 2018 előtt

Az osztalék 20 százalékát a bolgár energiaholding kapja, a fennmaradó részt pedig annak az adósságnak a visszafizetésére fordítja Szófia, amit a Gazprom orosz gázipari cégtől kapott vezetéképítésre.

2014.05.31 14:21MTI

Csak miután száz százalékos kapacitással üzemel a Déli Áramlat gázvezeték, vár osztalékot Bulgária. Ezt Dragomir Sztojnev bolgár gazdasági és energiaügyi miniszter mondta, hozzátéve: osztalékfizetés csak 2018 után lesz.

A Gazprom 22 évre nyújtotta a hitelt.

Alekszej Miller, a Gazprom vvezérigazgatója a napokban azt mondta, hogy az építési, illetve előkészítő munkák szigorúan a terveknek megfelelően haladnak Bulgáriában, Magyarországon és Szerbiában. A Gazprom-vezér azt mondta, hogy 2015 végén a bolgár szakasz egyik vezetékét már gázzal töltik fel.

A Déli Áramlat építése 2012 végén kezdődött. A vezeték Bulgária fekete-tengeri partjától Szerbián, Magyarországon és Szlovákián keresztül vezet Ausztriáig. A tenger alatt négy, egymás mellett futó ág lesz.

A Déli Áramlat több mint 930 kilométer hosszan a Fekete-tenger alatt, majd a szárazföldön körülbelül 1450 kilométer hosszan halad. A projekt a tervek szerint 2018-ra éri el teljes kapacitását, évi 63 milliárd köbmétert.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.