Cameron bekapcsolta a frászt

Ismét veszélyben a világgazdaság

A brit miniszterelnök szerint hat évvel a pénzügyi összeomlás után, amely az egész világgazdaságot térdre kényszerítette, "ismét vörösen villognak a vészjelzők".

2014.11.17 15:07MTI

David Cameron a The Guardian című vezető baloldali brit napilapban hétfőn közölt cikkében azt írta, hogy a világ 19 legnagyobb fejlett és felzárkózó gazdasága, valamint az Európai Unió alkotta G20-csoport hétvégi ausztráliai csúcstalálkozóján is egyértelműen látszottak a problémák.

Az euróövezet "a harmadik recesszió szélén tántorog", és a defláció valós kockázata is fenyegeti, ráadásul a globális kilábalás korábbi fő hajtóerejét adó feltörekvő gazdaságok is lassulnak.

A világkereskedelmi tárgyalások lefulladtak, emellett az ebolajárvány, a közel-keleti konfliktus, és "Oroszország illegális ukrajnai akciói is" hozzájárultak az instabilitás és a bizonytalanság jelenlegi veszélyes környezetének kialakulásához - írta Cameron.

A brit gazdaság a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül a leggyorsabb ütemben növekszik, és az utóbbi négy évben 1,75 millióval nőtt a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában, többel, mint az Európai Unió többi gazdaságában együtt.

A világgazdaság problémái azonban a brit gazdaság kilábalási folyamatára is valós veszélyt jelentenek, és ennek jelei már látszanak is: az euróövezet lassulása hatást gyakorol a brit feldolgozószektorra és az exportra - áll a brit miniszterelnök hétfői írásában.

A világgazdaságot ismét fenyegető kockázatokra pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet.

A Brookings Institution nevű tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató agytröszt és a Financial Times londoni gazdasági napilap által kidolgozott és közösen vezetett Tiger jelzőszám (Tracking Indices for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) a cég és a lap legutóbbi összesítése szerint a feltörekvő és a fejlett gazdaságok zömében egyaránt a kibocsátás növekedésének széleskörű lendületvesztését mutatja.

A Brookings közgazdászai szerint a világgazdaság első számú növekedési hajtóerejévé az Egyesült Államok vált, márpedig ez a helyzet nem teszi lehetővé a tartós globális kilábalást; a kiegyensúlyozottabb növekedés megteremtésébe más gazdaságoknak is be kell szállniuk, és az ideális megoldás az lenne, ha ezt nem az export, hanem a hazai kereslet élénkítésével tennék.

A legutóbbi FT-Brookings index különösen a legnagyobb felzárkózó gazdaságok reálaktivitási gyengeségét jelzi. A kínai gazdaságból folyamatosan fogy a növekedési lendület, Brazília és Oroszország pedig "egyszerűen a kábultság állapotában van" - fogalmaztak a Brookings szakértői.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő Londonban minap ismertetett negyedéves globális előrejelzésében azt jósolta, hogy a következő két évben valószínűtlen a világgazdaság növekedési ütemének jelentősebb élénkülése, elsősorban a kínai gazdaság lassulása és az euróövezet növekedésgátló szerkezeti problémái miatt.

A Moody's elsősorban Európát emelte ki a világgazdaság gyenge pontjaként. A cég londoni elemzőinek becslése szerint az euróövezet összesített hazai összterméke (GDP) még 2019-ben is 1700 milliárd euróval - 17 százalékkal - kisebb lesz annál az értéknél, amely akkor lett volna elérhető, ha az euróövezeti gazdaság növekedési üteme a pénzügyi válság és a szuverén adósságválság előtti évekre jellemző ütemben folytatódott volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.