Kellemetlen atmoszféra

Túl sok beszólást kapott, Putyin végül tényleg lelépett a G20-ról

Vlagyimir Putyinnak végül csak elege lett és otthagyta a koalamacizó G20-at. Tony Abbott ausztrál miniszterelnöknek azért megköszönte a vendéglátást, annak ellenére, hogy ő is megfenyegette...

2014.11.16 07:59ma.hu

Nem volt egyszerű a G20-as csúcstalálkozó kezdőnapja Ausztráliában, hiszen aki csak tehette, bírálta az orosz elnököt Ukrajna miatt, aki gyakorlatilag a közutálat tárgya lett a cuki koalamacik ellenére is, akik puha öleléssel fogadták a politikusokat Tony Abbott ausztrál miniszterelnök-házigazda jóvoltából.


Barack Obama beszédében például az orosz agressziót az egész világ számára fenyegetőnek jellemezte, Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke pedig egyenesen felszólította Oroszországot, hogy vessen véget a szeparatisták fegyverrel és katonákkal való támogatásának. Persze, az ilyen jellegű „támadásokat” szinte már rutinosan kezeli Putyin, azonban a világsajtót is bejárta a legbátrabb kormányfő, a kanadai Stephen Harper beszólása: „Kezet fogok önnel, de csak egyetlen dolgot mondok: ki kell vonulnia Ukrajnából”.

Nem sokkal később Putyin bejelentette, hogy távozik a csúcsról, mert nagyon fáradt, amire minden bizonnyal a sok kritika bőven rátett, de az orosz diplomácia tagadta, hogy ez állhat a háttérben. Végül úgy tűnt, hogy az orosz elnök mégis csak marad, azonban az Al-Jazeera vasárnap reggeli cikkében azt írja: az élő közvetítésen látni lehetett, ahogy Putyin elhagyja a csúcstalálkozót, így várhatóan már nem vesz részt a G20 csoport ausztráliai csúcsértekezletének vasárnapi munkaülésén.

Távozása előtt az ausztrál miniszterelnöknek azért még megköszönte a vendéglátást, annak ellenére, hogy Tony Abbott azzal fenyegette, kérdőre vonja a Malaysia Airlines Flight MH17 járatának júliusi lelövése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.