Ne szőrözzünk a szírekkel!

"Erőteljes nemzetközi válaszra" szólított fel Szíriával szemben a G20

"Erőteljes nemzetközi választ" követelt Szíriával szemben közleményében 11 ország, amely részt vett a G20-ak szentpétervári csúcstalálkozóján.

2013.09.06 19:23MTI
Török katonák érkeznek a Törökország és Szíria közötti cilvegözüi határátkelőhöz

A szóban forgó államok szerint a bizonyítékok "egyértelműen" azt mutatják, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének számlájára írható a Damaszkusz közelében elkövetett augusztus 21-i vegyifegyver-támadás, amely egyes források szerint több mint ezer ember életét követelte.

A közlemény szerint "egyértelmű üzenetre van szükség" a "világon érvényben lévő szabályokat és értékeket durván megsértő" cselekmény után, hogy "hasonló atrocitások többé ne fordulhassanak elő".

A dokumentum egyben hangsúlyozta, hogy a világ ebben a kérdésben nem várhat az ENSZ Biztonsági Tanácsának a jóváhagyására, hiszen az - Oroszország és Kína ellenállása miatt - a szíriai konfliktus két és fél éve alatt végig képtelen volt a rezsimet elítélő határozatot hozni.

A szentpétervári találkozó végén szétosztott közleményt az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország, Ausztrália, Kanada, Olaszország, Japán, Dél-Korea, Szaúd-Arábia, Törökország, valamint a találkozóra meghívott, ám a 19 legfontosabb gazdasági hatalmat és az Európai Uniót tömörítő csoporthoz (G20) hivatalosan nem tartozó Spanyolország írta alá.

Az Egyesült Államok és szövetségesei jelenleg a szíriai katonai beavatkozás lehetőségét fontolgatják.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök kiemelte, hogy a csúcstalálkozó szinte minden résztvevője egyetértett a szíriai beavatkozás szükségességében. Erdogan hozzátette, hogy egy 3-5 országból álló koalíció az ENSZ égiszén kívül is létrejöhetne egy közös katonai művelet kedvéért. A Szíriával 900 kilométeres határon osztozó Törökország korábban jelezte, hogy részt venne egy nemzetközi büntetőakcióban.

Az Egyesült Államok másik partnere Franciaország lehetne. Francois Hollande francia elnök ugyanakkor azt hangsúlyozta pénteken, hogy Párizs megvárja az ENSZ fegyverzetellenőreinek jelentését, valamint az amerikai kongresszus döntését, mielőtt bármiféle hadműveletet indítana Szíria ellen.

Ez az álláspont ellentmond annak, amit Laurent Fabius francia külügyminiszter mondott ezen a napon Vilniusban. Ez utóbbi közölte, hogy az Európai Uniónak nem kellene megvárnia az ENSZ vegyifegyver-szakértői véleményét, és el kellene fogadnia azokat az érveket, amelyek szerint a szíriai elnökhöz hű erők tehetőek felelőssé az augusztusi gáztámadásért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.