G20-on járt az NSA

Kanada engedte a kémkedést

Kanada megengedte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA), hogy kémkedjen a G20-ak 2010-es torontói csúcsértekezletén.

2013.11.28 08:09MTI
MTI

A kanadai CBC tévé szerdai riportja szerint a volt NSA-munkatárs, Edward Snowden által feltárt dokumentumokból idézett.

A CBC késő esti híradója olyan üzenetekre hivatkozott, amelyek szerint az ügynökség egy hatnapos kémművelethez biztonsági irányítóközpontnak jelölte ki az Egyesült Államok ottawai nagykövetségét a 2010. júniusi csúcs idejére.

A világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport találkozóján Barack Obama amerikai elnök és a világ más vezetői vettek részt.

A riport szerint a műveletet nem titkolták el a kanadai hatóságok elől, az NSA egyik üzenete szerint "szorosan összehangolták a kanadai partnerrel". Az NSA kanadai megfelelője a Kanadai Kommunikációs Biztonsági Hivatal (CSEC).

A CBC tudósítása szerint a szóban forgó dokumentumok nem fedték fel az NSA-művelet konkrét célpontjait, csak annyi derült ki belőlük, hogy a lehallgatások "segítették a politika alakítóit". Stephen Harper kanadai kormányfő egyik szóvivője, Jason MacDonald nem fűzött megjegyzést a CBC-riporthoz.

"Nem kommentáljuk a nemzetbiztonsággal kapcsolatos műveleti ügyeket - írta a szóvivő e-mailben a brit hírügynökségnek. - Biztonsági szervezeteinknek független felügyeleti mechanizmusaik vannak ahhoz, hogy a törvénynek megfelelően teljesítsék feladatukat."

Harpert sok bírálat érte ellenzéki politikusok részéről a múlt hónapban, miután a Globo brazil tévé jelentette - szintén a Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva -, hogy a CSEC kémkedett a brazil bánya- és energiaügyi minisztérium ellen.

Brazília még aznap felszólította az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy fejezzék be a dél-amerikai ország elleni kémkedést, amelynek Dilma Rousseff brazil elnök szerint mindenekelőtt gazdasági okai vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.