Kihallgatásuk után

Vád alá helyezték az IKEA franciaországi vezetőit egy kémkedési ügyben

Vád alá helyezte az IKEA három franciaországi vezetőjét kedden este a Versailles-i ügyészség egy kémkedési ügyben.

2013.11.19 21:56MTI
Stefan Vanoverbeke Fotó: lefigaro.fr

Stefan Vanoverbeke vezérigazgatót, elődjét, Jean-Louis Baillot-t és Dariusz Rychert pénzügyi igazgatót hétfőt vették őrizetbe. A vádemelésre a kihallgatásukat követően került sor.

A bútoripari vállalatot 2010 eleje óta azzal gyanúsítják - amit azóta egy belső vizsgálat is megerősített - hogy kémkedtek egyes munkatársaik után.

A céget az ügyészség jogi személyként is megvádolta, és 500 ezer euró (148 millió forint) kaució befizetésére is kötelezte a felpereseknek esetlegesen megítélendő kártérítések biztosítására.

"Az IKEA franciaországi vezetősége tudomásul vette a döntést. A vállalat továbbra is részt vesz az igazság kiderítésében" - közölte a cég szóvivője. Az IKEA franciaországi székhelyén, a Párizs közeli Plaisir nevű településen november elején tartott házkutatást a rendőrség, a vezetőket akkor is őrizetbe vették, de végül nem hallgatták ki őket.

A kémkedési ügyben eddig tucatnyi embert gyanúsított meg az ügyészség, többek között Jean-Francois Paris-t, aki a vállalat kockázatkezelési osztályát irányította 1998 és 2012 között, valamint négy rendőrségi tisztviselőt. Őket azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe rendőrségi dossziékat bocsátottak az IKEA rendelkezésére.

Az ügy azután robbant ki, hogy a Le Canard Enchainé című szatirikus francia hetilap 2012 februárban közzétette az IKEA vezetése, illetve egy magán biztonsági cég közötti állítólagos levelezést, amelyben a svéd vállalat tájékoztatást kért bizonyos személyek rendőrségi aktáiról, beleértve egy szakszervezeti vezetőt és egy elégedetlen vásárlót.

Ezután két szakszervezet feljelentést tett a cég ellen, ami alapján az ügyészség 2012 áprilisban vizsgálatot indított.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.