Nem is a devizahiteleseket menti a kormány?

A forintosítás a bankokat menti, nem az adósokat

"A bankok azért forintosítanak, mert tudják, hogy arról mondanak le, amit már úgyse lehet beszedni, hisz az emberek ellehetetlenültek."

2014.11.12 12:25ma.hu

Kit ment a kormány "devizahiteles" mentőcsomagja?

A forintosítás gyakorlatilag bankmentés, az intézkedés nélkül ugyanis összeomlana a bankrendszer, mivel túl sok adósnak van elmaradása - nyilatkozta a Magyarország élőben című műsorban Varga István, közgazdász, pénzügyi szakértő.

Amennyiben nem jelenik meg a videó, megnézheti itt, majd írja meg véleményét is!

A szakember kormányzati propagandának tartja, hogy az elszámolás után ötödével csökken majd a devizahitelesek tartozása. "Kétszer két és félszeresére nőtt az összeg a tökéletesen törlesztő esetében is, mint amit eredetileg felvett. Most, ha azt mondjuk, hogy két és félszeresére nőtt, de ebből visszamegyünk 20 százalékot, de kétszeres összegen tartunk, akkor milyen kedvezményről beszélünk? Tehát magyarul az árfolyamhatás sokkal nagyobb volt, mint az, amit most visszaveszünk, tehát lényegében 5-7 évi törlesztés után az emberek többel tartoznak, mint amit eredetileg fölvettek. Ezért végtelen az eladósodás, az örökösök örökösének az örökösei fogják fizetni, ha ezt így csináljuk tovább. De ezt a bankok is tudják, ezért forintosítanak, mert tudják, hogy arról mondanak le, amit már úgyse lehet beszedni, hisz az emberek ellehetetlenültek" - fogalmazott Varga István.

Nem örül a Bankcsapda elnöke sem

Elfogadhatatlannak tartja a devizahitelek piaci árfolyamon való forintosítását a Bankcsapda érdekvédelmi szervezet elnöke. Falus Zsolt Ferenc a Lánchíd Rádiónak nyilatkozva elmondta: egy ilyen eljárás csak korábbi, jóval kedvezőbb árfolyam mellett történhetett volna meg - lehetőleg még 2008-ban, amikor az EU-IMF-hitelszerződés is az átváltás mellett foglalt állást. Szerinte, mivel a kölcsönt felvevőket nem tájékoztatták megfelelően az árfolyamkockázatról, emiatt az erre vonatkozó pluszköltség eleve érvénytelen, és inkább az eredetileg átadott forintösszegekkel kellene elszámolni.

Optimizmust vár a kormány - nesze semmi, fogd meg jól?

A Kúria döntése miatt kellett az aktuális árfolyamot választani a forintosításkor - mondta a Fidesz szóvivője szintén a Lánchíd Rádiónak. Tuzson Bence szerint a devizahitelesek érdekében hozott döntéseket összességükben kell nézni, ez alapján pedig egyértelmű, hogy azok segítenek a kölcsönt felvevőkön.

Az intézkedéssorozatnak a forintosítás csak egy része, amely az emberek biztonságáról szól, arról, hogy ne váljanak külső tényezőknek kiszolgáltatottá. Emellett ott van a bankok elszámoltatása, amelynek köszönhetően ezermilliárd forintot kapnak vissza az emberek és 25-30 százalékkal csökken a törlesztőrészletük. A fair bankokra vonatkozó szabályozás pedig a jövőt teszi kiszámíthatóvá.

Bár a számítások szerint a devizahitelesek csak rosszul járhatnak a forintosítás után, a Hír Televízió által megkérdezett szakember ezt cáfolja. Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu alapító ügyvezetője azt mondja, a verseny alacsony kamatokra kényszeríti majd a bankszektort, a forinthitelre váltók ezért mindenképpen kedvezőbb helyzetbe kerülnek a jelenleginél, azaz nem csak tőketartozásuk, de törlesztőrészletük is csökkenhet.

40 ezerszeres haszon

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.