Se nukleáris fegyvert, se bankmentést!

Százak tüntettek a NATO-csúcs előtt Chicagóban

Több százan vonultak át pénteken Chicagón zajosan tiltakozva egyebek mellett a nukleáris fegyverek és a bajba jutott bankoknak nyújtott mentőhitelek ellen.

2012.05.19 08:59MTI

A megmozdulás, amelyben főként az Occupy mozgalom tagjai és szimpatizánsai vettek részt, ízelítőt adott abból, hogy a "szeles városban" milyen tömegdemonstrációk várhatók a NATO csúcstalálkozójának vasárnapi megnyitása után.
   
A tüntetők közül őrizetbe vettek egy embert, aki súlyosan bántalmazott egy rendőrt, és megpróbáltak letartóztatni egy másikat, aki megszaggatott egy hídfőre kiakasztott NATO-zászlót. A menet inkább zajos volt, mint erőszakos, és a részvevők mintegy másfél óra alatt szétszéledtek.
   
A vonulók egy több ezres nagygyűlésből váltak ki, amelyet a nyugdíjak csökkentése ellen tiltakozó kórházi nővérszövetség szervezett. A megmozdulást eredetileg a pénteken megkezdődött G8 csúcstalálkozó elleni tiltakozó tüntetésnek tervezték, ám annak helyszínét az amerikai kormányzat márciusban Chicagóból Camp Davidbe helyezte át. 
   
A rendőrség pénteken szabadon bocsátott négyet abból a kilenc aktivistából, akiket szerdán meggyanúsítottak avval, hogy a NATO-csúcs alatt Molotov-koktéllal akarták megzavarni a város nyugalmát. Az érintettek tagadták a vádat.
   
Chicagóban, ahová a NATO-csúcsra mintegy 60 országból érkeznek küldöttségek - köztük mintegy félszáz állam- és kormányfő - rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe.
   
Vasárnap a városban nagy megmozdulásokat terveznek tartani, amelyek részvevőinek összlétszáma várhatóan 2 és 10 ezer fő között lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.