10 milliárd euróra lenne szükség

A trojka a magánszektort is bevonná a ciprusi bankmentésbe

Az EU, az IMF és az Európai Központi Bank hármasa azt tervezi, hogy a magánszektor befektetőit is bevonná Ciprus meggyengült bankszektorának feltőkésítésébe.

2012.12.09 14:51MTI

A Der Spiegel idézte Ciprus és a trojka közötti szándéknyilatkozat tervezetet, amely szerint "az adófizetők költségeinek a csökkentése céljából a banki részvényeseknek és más hitelezőknek kellene átvállalniuk a veszteségeket, mielőtt jóváhagynák az állami segélyt". Ciprus számításai szerint bankszektorának feltőkésítéséhez 10 milliárd euró mentőcsomagra lenne szükség, ami az ország hazai össztermékének (GDP) több mint a fele.
 
Ciprus, amelynek bankszektora különösen súlyos veszteségeket szenvedett el a görög válság miatt, június óta tárgyal a trojkával egy segélycsomag feltételeiről. A ciprusi központi bank pénteken a hazai össztermék (GDP) idei alakulására vonatkozó számot 1,1 százalékos gyengülésről 2,4 százalékos zsugorodásra változtatta, a jövő évit 0,4 százalékos növekedésről 3,5 százalékos csökkenésre módosította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.