Minden napra jut

Egy sor makroadat jelenik meg a héten

A héten minden napra jut hazai makrogazdasági adat, a legfontosabbak az októberi infláció és a harmadik negyedévi bruttó hazai termék (GDP) lesznek.

2014.11.10 05:30MTI

Hétfőn a kereskedelmi szálláshelyek szeptemberi forgalmáról közöl adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Augusztus végéig jól alakult a turizmus: az év első nyolc hónapjában a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 2,2, a belföldieké 8,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakával összevetve, a szálláshelyek bevétele pedig 9,7 százalékkal, 219,5 milliárd forintra emelkedett. Augusztusban 4,3 százalékkal több külföldi vendég 1,2 százalékkal több éjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken, mint egy évvel azelőtt, a belföldi vendégek száma 8,0, az általuk eltöltött éjszakák száma 6,1 százalékkal nőtt.

Kedden jelenik meg az októberi inflációs adat. A fogyasztói árindex szeptemberben történelmi mélyponton volt, 0,5 százalékos csökkenést jelzett éves összehasonlításban. Elemzői előrejelzések szerint a mutató októberben is mínuszban lehet, de az év utolsó két hónapjában már kis emelkedés várható a fogyasztói árakban.

Szerdán a mezőgazdasági termelői árak január-szeptemberi alakulásáról jelenik meg statisztika, valamint az ipari termelés szeptemberi részletes adatait is ekkor közli a KSH.

Augusztusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 3,3 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint egy évvel korábban, a növényi termékek ára 4,9, az élő állatok és állati termékeké 0,8 százalékkal csökkent. Az év első nyolc hónapjában a mezőgazdasági termelői árak 8,7 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 13,7 százalékkal visszaesett, míg az élő állatok és állati termékeké 0,4 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés az augusztusi megtorpanás után szeptemberben ismét meglódult: a november elején közölt előzetes adatok szerint a termelés 7,6 százalékkal nőtt éves szinten, az előző hónaphoz képest pedig 2,7 százalékkal bővült. Az év első kilenc hónapjában a termelés 8,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilvánosságra hozza a monetáris tanács október 28-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét, amelyből kiderül, hogy az egyes tanácstagok hogyan szavaztak. A jegybank az október végi ülésen változatlanul hagyta az alapkamat 2,1 százalékos szintjét, immár negyedszer azután, hogy júliusban bejelentette az enyhítési ciklus végét. A döntés után londoni és egyes hazai elemzők is úgy vélekedtek, hogy érnek a kamatcsökkentés feltételei, és az MNB jövő év elején ismét lazításba kezdhet. Az előző, szeptemberi kamatdöntő ülésen a tanácstagok egyhangúlag kamattartásra voksoltak.

Csütörtökön jelenik meg az építőipar szeptemberi statisztikája. Az ágazat az idei évben még nem igazán talált magára, az augusztusi 13,1 százalékos növekedési ütem ráadásul lassulást jelzett az év első nyolc hónapjában elért 20,4 százalékos éves szintű bővüléshez képest. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy a lakásépítések még nem segítik az építőipar termelését, továbbra is a vasút- és útépítések, valamint a közműfejlesztések hajtják az ágazatot.

Pénteken a bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi adatát közli a KSH. A második negyedévben 3,9 százalékkal nőtt Magyarország GDP-je az egy évvel korábbival összehasonlítva, és ez 2006 első negyedéve óta a legmagasabb ütemnek számít. Elemzők szerint ugyanakkor a harmadik negyedévben érdemben lassulhatott a GDP növekedése a második negyedéves kiugróan magas ütemhez képest, ezt vetíti előre egyebek közt az ipari termelés lassulása az adott időszakban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.