Makroregionális stratégia

Hatékonyabbá és átláthatóbbá akarják tenni a Duna Régió Stratégiát a tagországok

A Duna Régió Stratégia (DRS) az EU egyik makroregionális stratégiája, melyet az Európai Tanács 2011 júniusában, a magyar uniós elnökség idején hagyott jóvá.

2014.06.26 22:47MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Supertrooper

A Duna Régió Stratégia hatékonyabbá és átláthatóbbá tételéről fogadott el közös nyilatkozatot a benne részt vevő 14 ország a csütörtökön kezdődött kétnapos idei fórumon az osztrák fővárosban - közölte az MTI-vel Magyarország bécsi nagykövetsége. A dokumentumban egyben hangsúlyozták az együttműködés parlamenti dimenziójának fontosságát: ennek jegyében októberben Budapesten tartják a részt vevő országok parlamenti elnökeinek találkozóját.

A Duna Régió Stratégia (DRS) az EU egyik makroregionális stratégiája, melyet az Európai Tanács 2011 júniusában, a magyar uniós elnökség idején hagyott jóvá. A fórum résztvevői plenáris üléseken, háttér- és műhelybeszélgetéseken tekinti át az elért eredményeket és a terv továbbfejlesztésének lehetőségeit. A fórum keretében rendezték meg a részt vevő országok és tartományok politikai vezetőinek konferenciáját, amelyen Magyarországot Szalay-Bobrovniczky Vince, a külgazdasági és külügyminisztérium helyettes államtitkára képviselte.

A magyar delegációvezető felszólalásában elmondta, hogy a kezdetek óta eltelt három év a stratégia "tanulóideje" volt, de már kézzelfogható eredményei vannak, egyebek között a magyar vezetésű együttműködési dimenziókban. Az Európai Bizottság által is az egyik legjobbnak tartott terület, a "fenntartható energiahasználat ösztönzése" hatékonyan hozzájárult az uniós közös energiapiac megvalósításához és a stratégiában részt vevő, de nem EU-tag országokban az uniós energiajog átvételéhez.

Szalay-Bobrovniczky Vince nagyon fontosnak nevezte, hogy a bürokrácia és a kiadások növelése nélkül tegyék hatékonyabbá és átláthatóbbá a stratégiát. Ebből a szempontból jó példának tekinthető a 2013 közepe óta Budapesten működő Duna Kontakt Pont, mely a stratégia terveinek finanszírozását segíti elő - jelentette ki. A DRS végrehajtásában a Duna-régió 14 országa - Németország esetében 2 tartomány: Bajorország és Baden-Württemberg, Ukrajnából pedig 3 régió - vesz részt, amelyek közül öt még nem az unió tagja. A stratégia végrehajtása 11 területen - egyebek között a vállalkozások versenyképessége, az emberi erőforrások fejlesztése, a mobilitás, a kulturális sokszínűség - folyik, egy-egy területet 2-2 ország közösen koordinál. A magyar vezetésű területek: a fenntartható energiafogyasztás (Csehországgal), a vizek minősége (Szlovákiával) és a környezeti kockázatok kezelése (Romániával).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.