Szeptemberben

Javult a beszerzésimenedzser-index

A bővülés tizennégy hónapja tart megszakítás nélkül.

2014.10.01 10:57MTI

Szeptemberben 52,6 százalékos, az augusztusinál 1,6 százalékponttal magasabb értéket mutatott a beszerzésimenedzser-index - közölte szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A bővülés tizennégy hónapja tart megszakítás nélkül.

Az idei index jobb az 51,8 pontos hosszú távú szeptemberi átlagnál, és felülmúlja az elmúlt három év szeptemberének 52,2 százalékos átlagát is.

A felmérésben vizsgált részindexek döntő része növekedett szeptemberben augusztushoz képest.

A termelési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már tizenegyedik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít, az elmúlt 18 évben ötször volt nagyobb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe enyhébben emelkedett, a mostani a hetedik legalacsonyabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így is magasabb lett, de alulmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

A foglalkoztatottsági index értéke ismét 50,0 pont felett volt szeptemberben, és az idei értékek május kivételével növekedésre utalnak.

A beszerzési mennyiség indexe növekedett augusztusi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A szeptemberi érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a hatodik legmagasabb szeptemberi adat. A beszerzett mennyiség kilencedszer növekedett az idei év folyamán.

A beszerzési árak növekedési üteme enyhült a válaszadók jelzése szerint. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötvenöt hónapban nem csökkentek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legalacsonyabb szeptemberi.

A késztermékkészletek szintje szeptemberben magasabb lett. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a harmadik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett augusztushoz képest, és egy havi szűkülés után először jelzi az import mennyiségének újbóli növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex értéke szintén növekedett az előző hónaphoz képest, és továbbra is 50,0 pont felett maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.