Nő a kereslet

Három évig nőhetnek az olajvegyészeti árak

Világszerte nő a kereslet az olajvegyészeti termékek iránt, ezért az árak legalább három évig emelkedhetnek.

2014.07.21 04:30MTI
freedigitalphotos.net/sakhorn38

A palagáz a vegyipar fontos alapanyagának ígérkezik, de kitermelése nagy mennyiségben csak 2018-tól várható az Egyesült Államokban.

Addig "nyugodtan" emelkedhetnek a termékárak a nyersanyagok áralakulása miatt - tette hozzá a világ egyik legnagyobb petrolkémiai csoportja, a szaúd-arábiai Saudi Basic Industries Corp (SABIC) vezérigazgatója, Mohamed al-Madi.

Al-Madi szerint idén az üzleti kilátások hasonlók a tavalyihoz, és a termékárak még nem változnak érezhetően. A 70 százalékban állami tulajdonú SABIC 6,46 milliárd riál (1,72 milliárd dollár) adózott eredményt jelentett vasárnap a második negyedévről, 7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 6,04 milliárd riálnál, hajszállal meghaladva az elemzők átlagosan 6,42 milliárdos előrejelzéseit.

A bevétele szintén 7 százalékkal 48,15 milliárd riálra (12,84 milliárd dollár) nőtt 44.99 milliárdról. Az eredményt a nagyobb termeléssel és egyes termékek drágulásával magyarázták a vállalatnál, megjegyezve, hogy a növekvő nyersanyagárak egyelőre fékezik a profitot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.