Maláj utasszállító

Olaj lett a tűzre a maláj gép lelövése

Az Oroszország elleni büntetőintézkedések lehetséges újabb köréről egyeztetett a malajziai utasszállítóval kapcsolatban a német és a brit miniszterelnökkel az amerikai elnök.

2014.07.19 09:35MTI
MTI Fotó: Lakatos Péter

Barack Obama arról egyeztetett Angela Merkellel, illetve David Cameronnal, hogy milyen intézkedésekre van szükség, ha Oroszország továbbra sem tesz lépéseket az ukrajnai feszültség enyhítésére.

"Egyetértettek abban, hogy folytatni kell a diplomáciai megoldások keresését a válság megoldására, ugyanakkor megerősítették arra irányuló szándékukat, hogy szoros kapcsolatban maradnak, hogy számba vegyék, milyen intézkedésekre lehet szükség a továbbiakban" - közölte a Fehér Ház Obama és Merkel telefonbeszélgetéséről, hozzátéve, hogy a két vezető hangsúlyozta: egyértelműen Oroszország felelőssége megakadályozni, hogy a kelet-ukrajnai szakadárok orosz fegyverekhez és egyéb támogatáshoz jussanak.

A másik telefonbeszélgetésen Obama és David Cameron megismételte: további lépésekre lesz szükség, ha Oroszország nem foganatosít intézkedéseket az ukrán válság enyhítésére - tájékoztatott a Fehér Ház.

Joe Biden amerikai alelnök Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetést, amelynek során a két politikus sürgette Moszkvát, hasson oda, hogy az oroszbarát szakadárok elfogadják a tűzszünetet és hozzáférést biztosítsanak azoknak a hivatalos személyeknek, akik a lelőtt utasszállító ügyében vizsgálódnak Kelet-Ukrajnában.

"Egyetértettek abban, hogy mint a szeparatisták felfegyverzéséért felelős félnek, Oroszországnak nyilvánosan fel kell szólítania a szakadárokat, hogy tegyék le a fegyvert és biztosítsanak azonnali hozzáférést a területhez az ukrán szakembereknek" - tudatta közleményében a Fehér Ház.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.