Sokmilliárdos üzlet Amerikában

Új dohányipari óriás születhet

Új dohányipari óriás jöhet létre az Egyesült Államokban, miután a Reynolds American megerősítette, hogy szeretné felvásárolni a Lorillard vállalatot. A Reynolds tőzsdei értéke 33 milliárd dollár, a Lorillardé 23 milliárd dollár.

2014.07.11 14:17MTI
freedigitalphotos.net/ddpawumba

A vállalati összeolvadással a Philip Morris USA-t tulajdonló Altria csoport után a második legnagyobb tőzsdei értékű amerikai dohányipari cég jönne létre. A Reynolds olyan márkák gyártója, mint a Camel vagy a Pall Mall, és a Lorillarddal tovább bővülne portfóliója.

A felvásárlással az új közös cég akkora lenne, hogy egyes márkáktól meg kellene válnia az amerikai piacfelügyeleti hatóságok versenyjogi aggályainak eloszlatása érdekében.

A Nagy-Britanniában működő Imperial Tobacco Group már be is jelentette, hogy tárgyalásokat kezdett a két amerikai céggel bizonyos márkáik megvételéről, mert az amerikai dohánypiac negyedik legnagyobb szereplőjeként terjeszkedni szeretne.

Piaci elemzők szerint a Reynolds és a Lorillard egyesülése drasztikusan átformálná az amerikai dohánypiacot. A Reynolds számára előnyös, ha erős pozíciót szerez az elektronikus cigaretták piacán, ahol a Lorillardnak most közel 50 százalékos piaci részesedése van.

A Reynoldsban 42 százalékos tulajdonosi részt birtokol a nagy-britanniai British American Tobacco, amely támogatja az összeolvadás ötletét, sőt hajlandó részvényeket is vásárolni, hogy az új közös vállalatban se csökkenjen a tulajdonosi hányada.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.