Egyből háromszorosára

Ukrajna növelte gázbehozatalát hazánkon keresztül

Ukrajna július 7-én, hétfőn, a csütörtöki szinthez képest háromszorosával, azaz napi 3,5 millió köbméterrel 5,2 millió köbméterre növelte gázbehozatalát Magyarországon keresztül.

2014.07.07 23:30MTI
freedigitalphotos.net/worradmu

A magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. adatai szerint július 1-3. között az ukrán gázimport Magyarországon át napi 1,7 millió köbméter volt. A hétfőn Magyarországon keresztül Ukrajnába szállított földgáz mennyisége ugyanakkor csupán mintegy fele volt a június 30-ai napi 9,9 millió köbméternek.

Ugyancsak hétfőn közölt adat szerint Ukrajna mintegy 214 millió köbméter földgázt szerzett be Magyarországon át júniusban. Ukrajna május elsején újította fel a földgáz behozatalát Magyarországon át.

Magyarországon keresztül maximum napi 16 millió köbméter földgáz juthat el Ukrajnába, így a szállítási kapacitás még messze nincs kihasználva. A Naftohaz ukrán állami gázvállalat május 15-én jelentette be, hogy előző nap szerződést kötött egy "nagy európai vállalattal", aminek köszönhetően jelentősen megnöveli az Európából érkező gázszállításait Magyarországon keresztül.

A vállalatot üzleti titokra hivatkozva nem nevezték meg. Kijev áprilisban jelezte, hogy ismét beindítja a gázszállításokat az Európai Unióból, miután Moszkva jelentősen megemelte számára a gázárat.

A szállítmányok azután álltak le, miután az orosz Gazprom és az ukrán Naftohaz vállalat tavaly decemberben megállapodott, hogy januártól Kijev ezer köbméterenként 268,5 dollárért, vagyis a korábbinál mintegy harmadával olcsóbban kapja a földgázt Oroszországtól.

Ezt a kedvezményt Vlagyimir Putyin orosz elnök ajánlotta fel Viktor Janukovics akkori elnöknek annak fejében, hogy Kijev ne írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval. A kijevi hatalomváltás után viszont Moszkva 485 dollárra emelte a közvetlenül Ukrajnának szállított földgáz ezer köbméterenkénti árát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.