Mi is kapunk belőle

Szabad az út az Ukrajnát kikerülő gázvezeték szerb szakasza előtt

A közeli napokban aláírják a Déli Áramlat gázvezeték szerbiai szakaszának megépítéséről szóló orosz-szerb megállapodást.

2014.07.07 16:57MTI
Forrás: Wikipédia

A bejelentést Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő tette, miután Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel tárgyalt Moszkva környéki rezidenciáján.

"Ezt a projektet nem szabad átpolitizálni" - mondta az orosz miniszterelnök Gorkiban, és azt hangsúlyozta, hogy a Déli Áramlat megépítése kölcsönösen előnyös Oroszországnak és Szerbiának. Közölte, hogy tárgyalásukon ezt az álláspontot erősítették meg.

A szerb kormányfő azt mondta a tárgyalást követő tájékoztatón, hogy már csak "technikai jellegű kérdések" maradtak fenn a vezetékrendszer szerbiai szakaszával kapcsolatban, de azokat is "gyorsan lezárják". Hozzátette, hogy az orosz fél kedvezményeket tett Belgrádnak, de nem árult el részleteket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter június 17-én tárgyalt, és már akkor bejelentették, hogy Oroszország és Szerbia is kész folytatni a Déli Áramlat gázvezeték kiépítését.

Az Európai Bizottság (EB) szerint ugyanakkor a Déli Áramlat terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását és felszólította a benne részt vevő országokat, hogy addig ne folytassák az építkezést, amíg nem hozzák összhangba a kétoldalú megállapodásokat az uniós szabályozással.

Alekszej Miller, a beruházást végző Gazprom vezérigazgatója szerint a nemzetközi egyezményekről szóló 1969-es bécsi konvenció védi a Déli Áramlat gázvezeték megépítéséről kötött államközi egyezményeket és a beruházásról szóló szerződést nem lehet egyoldalúan megváltoztatni, vagy semmisnek nyilvánítani. A kétoldalú megállapodásokat szerinte a nemzetközi jog védi.

Az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián és Magyarországon át Ausztriába is eljuttató gázvezetéken a tervek szerint 2015 végén indul meg a szállítás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.