Ingatlanos hálózatok ellen indult eljárás

Kartellgyanú miatt vizsgálódik a GVH

Kartellgyanú miatt indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Duna House Franchise Kft-vel és az Otthon Centrum Franchising Tanácsadó Kft-vel szemben.

2014.07.04 14:21MTI
freedigitalphotos.net/KROMKRATHOG

A hivatal szerint ugyanis valószínűsíthető, hogy a két országos hálózattal rendelkező ingatlanközvetítő vállalkozás tavaly olyan együttműködést kötött, melynek keretében egyes megbízások mindkét hálózat értékesítői számára értékesíthetővé váltak, illetve az érintett ingatlanok mindkét hálózat weboldalán megjelentek.

A GVH szerint valószínűsíthető, hogy a megállapodás következtében a két ingatlanközvetítő által az érintett megbízások esetén alkalmazott szolgáltatási feltételek, így különösen az alkalmazott jutalékok egységessé válhattak, ami a jutalékok emelkedéséhez vezethetett.

Az együttműködés hosszabb távon alkalmas lehet arra is, hogy jelentősen tovább növelje a két vállalkozás piaci részesedését, kiszorítva a versenytársakat az ingatlanközvetítői piac eladói oldaláról.

A GVH gyanúja szerint ezzel a vállalkozások megsérthették a versenytörvény versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit. Az ügyindítás első lépéseként a Hivatal munkatársai helyszíni kutatást tartottak a vállalkozások székhelyein, a további eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul.

A törvény szerint ezen eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely az ügy bonyolultságától függően kétszer is meghosszabbítható fél-fél évvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.