A törvényi szabályozásnak köszönhetően

Csökkent a fémlopások száma

Bevált a Nemzetgazdasági Minisztérium által tavaly kidolgozott szabályozás: csökkent a fémlopások száma, és átláthatóbb lett a fémkereskedelmi szektor.

2014.06.24 17:25MTI
Forrás: Wikipedia

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a közszolgáltató társaságok adatai alapján fél év után látható, hogy jól működött az NGM által tavaly kidolgozott fémtörvény és végrehajtási rendelet alkotta új szabályrendszer - olvasható a közleményben.

A tavaly november óta hatályos törvény rendelkezései alapján szigorúbbak lettek az ellenőrzések, nőtt a bírságok összege, valamint javult a hatóságok közötti együttműködés. A fémkereskedelmi engedély megszerzése is nehezebb lett - írták.

Az NGM közleménye kiemeli, hogy a NAV az új fémtörvény hatálybalépése óta június közepéig 2200 fémkereskedelmi ellenőrzést hajtott végre, és 673 esetben állapított meg jogsértést. A hivatal 207,3 millió forint bírságot szabott ki. Az ellenőrzéseknél 116 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet, és lefoglaltak 217 ezer kilogramm engedélyköteles anyagot.

A közlekedési társaságok is kedvező fordulatról számoltak be: a MÁV tájékoztatása szerint a kábellopások száma legalább harmadával csökkent. 2014 májusában csupán négy lopás történt a MÁV hálózatán.

A BKV a rendőrséggel együttműködve több razziát hajtott végre. Ezeknek az akcióknak és az új törvénynek köszönhetően a fémlopások száma jelentősen visszaesett. 2014 első félévében tizenöt alkalommal történt kábellopás a közlekedési társaság hálózatán, míg a korábbi években előfordult, hogy havonta húsz ilyen eset volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.