Június 16-án

Kibővíti monetáris politikai eszköztárát az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) június 16-án új elemekkel bővíti monetáris politikai eszköztárát az ország külső sérülékenységének további mérséklése, illetve a gazdaság belső forrásokból történő finanszírozásának erősítése érdekében.

2014.06.10 19:10MTI
freedigitalphotos.net/FrameAngel

A jegybanki közlemény szerint ennek keretében az eszköztár részévé válik egy forint kamatcsere eszköz (IRS), amelyhez kapcsolódóan az első tendert 2014. június 26-án tartja a jegybank.

Emellett a potenciális eszköztár részévé válik egy hosszú lejáratú, fedezett forinthitel, illetve egy eszközcsere instrumentum is. Az MNB közölte: az utóbbi két eszköz esetében a meghirdetést a mindenkori aktuális piaci folyamatok függvényében hajtják végre, ezért a jegybank folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzügyi piacok helyzetét, elsősorban a likviditás alakulása tekintetében.

Az önfinanszírozási koncepció részeként augusztus 1-jétől sor kerül a jegybanki irányadó instrumentum formájának megváltoztatására: a kéthetes MNB-kötvény betétté alakul át.

A jegybanki közlemény szerint az eszközök kialakítása során – a lehetőségekhez mérten – figyelembe vették a bankoktól érkező észrevételeket, javaslatokat is, annak érdekében, hogy az eszközök minél inkább támogathassák a bankok önfinanszírozási koncepcióhoz való alkalmazkodási folyamatát.

Balog Ádám, a jegybank alelnöke még ez év április 24-én sajtótájékoztatón jelentette be: a monetáris tanács döntése értelmében 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át, de az MNB-nél elhelyezett betétek továbbra sem tartoznak a jegybank által a hitelműveletei során elfogadható fedezetek körébe.

Az alelnök egyúttal elmondta: a jegybank saját eszköztárával kívánja támogatni a belső források felé fordulást, amellyel az ország külső sérülékenységét akarják mérsékelni.

Balog Ádám közölte azt is: ez év június 16-ától egy forint kamatcsere eszközt is bevezet a jegybank, amely a partnerkörébe tartozó intézmények, bankok számára lehetőséget ad arra, hogy az általuk tartott vagy újonnan vásárolt hosszú futamidejű forinteszközök kamatkockázatát mérsékeljék, illetve a céljuk, hogy a hosszú futamidejű állampapírok vásárlására ösztönözzék a bankokat.

A jegybanki közleményhez kapcsolódó tájékoztatóban az olvasható, hogy az MNB 2014. június 16-ai kezdőnappal változó kamatot fizető forint kamatcsere (interest rate swap, IRS) ügyletet vezet be 3 és 5 éves futamidőkön. Az ügylet célja, hogy lehetőséget teremtsen a feltételeket vállaló hitelintézetek számára a kamatkockázatok kezelésére, csökkentésére.

Az MNB tudatta: az ügylet keretében az MNB 6 hónapos kamatperiódusban 6 havi BUBOR-t fizet a partner ügyfélbank számára, az ügyfélbank pedig az ügylet során meghatározott éves fix kamatot fizet az MNB számára.

A kamatcsere ügylet keretében az MNB és az ügyfél-hitelintézet egyazon értéknapra eső, egymással szembeni fizetési kötelezettségeiket kölcsönösen beszámítják, nettó módon számolják el, és csak a különbözet összegét fizetik meg egymásnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.