Nyilvántartási hiányosságok

Az MNB még az Axát bírságolta meg - de már a Vienna fizethet?

Nyilvántartási hiányosságok miatt 22,5 millió forint bírsággal sújtotta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az AXA Biztosító Zrt.-t - közölte a jegybank pénteken.

2014.06.06 10:45MTI

A közlemény szerint az MNB az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt szabta ki bírságot, emellett a biztosító két volt vezető tisztségviselőjét 1-1 millió forintra büntette.

A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.

Az MNB átfogó vizsgálata kiterjedt a biztosítónak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker Zrt.(GLB) biztosítási alkusszal való együttműködésére is. Az ellenőrzés megállapította: 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító rendszereiben.

Mint ismeretes, a Vienna Insurance Group (VIG) megvásárolta a magyar életbiztosítási piacon működőAXA Biztosító Zrt. 100 százalékát, a cég Vienna Life Biztosító márkanév alatt folytatja tevékenységét - közölte a VIG szerdán az MTI-vel.

A VIG - amelynek érdekeltségébe tartozik a magyarországi biztosítópiacon az Union Biztosító és az Erste Biztosító - 2013 végén kötött megállapodást az AXA Biztosító megvásárlására. Az illetékes felügyeleti és versenyfelügyeleti hatóságok a szükséges engedélyeket megadták, így a tranzakció lezárult.

A közlemény idézi Peter Höfingert, a VIG igazgatóságában a magyar piacért felelős igazgatósági tagot, aki kijelentette: "Az AXA Biztosító akvizíciójával jelentősen erősítjük piaci jelenlétünket az életbiztosítási szegmensben és minden adott ahhoz, hogy további növekedést érjünk el."

Az AXA Biztosító a 2013-as üzleti évben 12,2 milliárd forint (mintegy 41 millió euró) díjbevételt könyvelt el. Ennek túlnyomó része (mintegy 92 százalék) az életbiztosítási ágazatból származik. A fő hangsúly a unit-linked életbiztosításokon van. A társaság a magyarországi életbiztosítási piacon a 13. helyen áll.

Az AXA Biztosító az ország egész területén kínálja termékeit, és jelenleg körülbelül 120 munkatársat foglalkoztat. A vállalat szolgáltatásait saját értékesítési társaságán, valamint pénzügyi közvetítőkön, alkuszokon és bankokon keresztül értékesíti.

A VIG Ausztriában és Kelet-Közép-Európában tevékenykedik, 25 országban 50 társaság alkotja a vállalatcsoportot. 23 ezer dolgozót alkalmaznak a 180 millió lakosú régióban. A VIG részvényeit a bécsi és a prágai tőzsdén is jegyzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.