Javították osztályzataikat

Már szeretik a hitelminősítők a görögöket és a spanyolokat

Jobb adósosztályzatot kapott pénteken a nemzetközi hitelminősítőktől az euróövezeti periféria két gazdasága, Görögország és Spanyolország.

Görögország hosszú távú szuverén besorolását a Fitch Ratings minősítette fel az eddigi "B mínusz"-ról egy fokozattal "B"-re, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Görögország túljutott az államháztartási kiigazítás legnagyobb kihívásokkal járó szakaszán. Az új besorolás kilátása stabil.

Tavaly a görög államháztartás kiigazított elsődleges egyenlege a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékának megfelelő többlettel zárt. Az elsődleges - vagyis a kamatfizetési kötelezettségek kiszűrésével számolt - államháztartási többlet elérése az EU/IMF-program egyik kulcsfontosságú célkitűzése volt, és a költségvetésben szereplő egyenlegcél túlteljesítését jelenti - hangsúlyozzák a Fitch londoni elemzői.

A cég előrejelzése az, hogy a kiigazított görög elsődleges államháztartási egyenleg többlete az idén a GDP-érték 1,4 százalékára bővül.

Görögország rövid távú szuverén likviditási kockázatai csökkentek, bár e kockázatok továbbra is függnek attól, hogy Görögország tartja-e magát a kiigazítási programhoz.

Mindenesetre az elmúlt négy évben figyelemreméltó módon sikerült csökkenteni a görög államháztartási deficitet: a teljes körűen számolt - de a banki tőkejuttatásoktól megszűrt - GDP-arányos hiány ebben az időszakban 14 százalékponttal csökken a súlyos ciklikus ellenhatások közepette is - áll a Fitch Ratings indoklásában.

A hitelminősítő kiemeli, hogy Görögország a második világháború óta tavaly ért el első ízben folyómérleg-többletet; ennek mértéke a GDP 0,7 százaléka volt.

A reálgazdaság is kezd túljutni a mélyponton, és az idén várhatóan növekedés kezdődik a görög gazdaságban. A Fitch Ratings előrejelzése szerint a görög hazai össztermék 2014-ben 0,5 százalékkal, jövőre már 2,5 százalékkal növekszik.

Mindeközben a tőkepiaci kondíciók is jelentősen javulnak: a görög nagyvállalati és a kormányzati szektor egyaránt visszaszerezte hozzáférését a piaci finanszírozási forrásokhoz - hangsúlyozza a Fitch Ratings pénteki londoni elemzése.

A cég várakozása szerint a GDP-arányos bruttó görög államadósság-ráta az idén 177 százalékon stabilizálódik, utána fokozatos csökkenésnek indul.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's a spanyol hosszú és rövid futamidejű államadósság osztályzatát javította pénteken az eddigi "BBB mínusz/A-3"-ról egy fokozattal "BBB/A-2"-re, a spanyol gazdaság javuló növekedési kilátásaira hivatkozva. A cég a 2014-2016-os időszak éves átlagos spanyol GDP-növekedésére szóló előrejelzését 1,2 százalékról 1,6 százalékra emelte. Az új spanyol osztályzat kilátása stabil.

Az S&P londoni elemzői a felminősítés indoklásában hangsúlyozták: a spanyol folyómérleg-egyenleg tavaly először zárt többletben azóta, hogy Spanyolország 1986-ban csatlakozott az akkori európai gazdasági közösséghez. Ez azt is jelenti, hogy 2008 óta a spanyol GDP-érték több mint 10 százalékának megfelelő nettó külső kiigazítás ment végbe a spanyol gazdaságban.

A Standard & Poor's kiemeli ugyanakkor azt is, hogy a tavalyi harmadik negyedévben a teljes spanyol adósságráta - a vállalati és a háztartási szektor adóssága, valamint az államadósság együtt - meghaladta a GDP-érték 300 százalékát. Amikor Spanyolország 1999-ben csatlakozott az euróövezethez, az így számolt teljes adósságráta valamivel 150 százalék felett volt.

A nemzetközi hitelminősítők az utóbbi hónapokban sorra javítják a központi és a perifériális eurógazdaságok osztályzatait és osztályzati kilátásait.

A Moody's Investors Service egy hete Írország, két hete Portugália államadós-besorolását minősítette fel, nemrégiben Hollandia és Belgium, előtte Németország és Ausztria besorolásának kilátását módosította negatívról stabilra. A cég néhány hete javította a spanyol államkötvények osztályzatát, februárban pedig szintén stabilra javította az addigi negatívról a hosszú és rövid futamidejű olasz államkötvény-kötelezettségek besorolásainak kilátását.

A Fitch Ratings április végén ugyancsak Spanyolország államadós-besorolását javította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.