Hitelminősítés

Megvonta Szlovéniától a befektetési ajánlású osztályzatot a Moody's

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja kedd este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa2"-ről két fokozattal - a köztes "Baa3" kihagyásával - "Ba1" szintre rontotta a szlovén államkötvény-kötelezettségek besorolását.

2013.05.01 02:36MTI

Megvonta Szlovéniától a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot kedden a Moody's Investors Service, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy markánsan romlik a szlovén kormány pénzügyi helyzete, amelyet várhatóan a bankrendszer kényszerű kisegítése is tovább terhel majd, és növekszik a valószínűsége annak, hogy az ország végül külső pénzügyi segítségre szorul.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja kedd este Londonban bejelentette, hogy az eddigi "Baa2"-ről két fokozattal - a köztes "Baa3" kihagyásával - "Ba1" szintre rontotta a szlovén államkötvény-kötelezettségek besorolását. A cég az új szlovén adósosztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. A Moody's besorolási módszertanában a "Baa3" - más hitelminősítők metodikájában "BBB mínusz"-nak megfelelő - szint jelenti a befektetési ajánlású osztályzati sáv alsó szélét.

A szlovén adósosztályzat a keddi leminősítés nyomán egy fokozattal e határ alá - a Moody's Magyarországra fenntartott államadós-osztályzatával azonos szintre - került. A keddi szlovén leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's a lépés egyik fő tényezőjeként emelte ki a szlovéniai bankrendszerben uralkodó "folyamatos felfordulást", és annak magas valószínűségét, hogy a szlovén kormánynak további tőkeinjekcióban kell részesítenie a bankszektort. A Moody's szerint a szlovén bankok eszközminősége jelentősen romlott tavaly, és azóta is romlik.

A cég ennek illusztrálására kimutatta, hogy a legnagyobb szlovén bank, a többségi állami tulajdonban lévő Nova Ljubljanska Banka nem teljesítő kinnlevőség-állománya tavaly elérte a teljes hitelportfolió 28,2 százalékát. Ráadásul a szlovén gazdaság tavaly ismét mély recesszióba került; a hazai össztermék (GDP) 2,3 százalékkal esett, éppen a bankválság következtében. A Moody's várakozása az, hogy Szlovénia GDP-értéke az idén további 1,9 százalékkal zsugorodik, és a hitelminősítő szerint 2014-ben is legfeljebb 0,2 százalékos GDP-növekedésre lesz lehetőség.

A Moody's hangsúlyozta, hogy ezt az előrejelzését is egyértelműen lefelé ható kockázatok terhelik. A leminősítés második fő tényezője a szlovén államadósság-ráta jelentős növekedése. Szlovénia államadóssága 2012 végén a GDP-érték 54,1 százaléka volt. Jóllehet ez még mindig a legalacsonyabb adósságráták közé tartozik az euróövezetben, ahol az átlag hozzávetőleg 93 százalék, de a szlovén államadósság-ráta 2008-ban még csak 22 százalék volt. Ez az adósságmutató az idén várhatóan már meghaladja a 60 százalékot, és 2014-2015 előtt nem várható, hogy stabilizálódik; addigra valószínűleg túllépi a 65 százalékot - áll a Moody's keddi elemzésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.