24 százalék viszont nem...

A termőterületek egyharmada profitál az El Nino hatásaiból

Az agrárterületek 22-24 százalékán viszont negatív hatással van a termésre.

2014.05.16 13:07MTI
freedigitalphotos.net/CNaene

A japán Iizumi Tosicsika és munkatársai a témában a Nature Communications című tudományos folyóiratban mutatták be eredményeiket.

A szakértők először mutattak be olyan világtérképet, amely az El Nino és a La Nina jelenségeknek a kukorica, a rizs, a búza és a szója globális terméshozamára kifejtett hatásait mutatta be.

A világ kukorica-, rizs-, búza- és szójaigénye 2050-ig a 2005-ös évhez képest 100-110 százalékkal növekszik a Japánban lévő cukubai Környezetvédelmi és Agrárkutató Központ szakértőinek becslése szerint. Ennek megfelelően a globális termelést évente 2,2-2,4 százalékkal kell növelni.

Ennek eléréséhez fontos ismerni és kihasználni a La Nina és az El Nino hatásait. Így az éghajlati jelenségeknek megfelelően lehet például kiválasztani a vetés idejét és a termesztett növényfajokat.

Hogy a két jelenség hogyan hat regionális szinten a vetésre, már régóta ismert, a globális hatások ismerete azonban új információ a tudósok számára.

Az 1984 és 2004 közötti adatokat feldolgozó új világtérkép szerint az El Nino negatív hatással van például a kukoricatermesztésre az Egyesült Államok délkeleti részén, Kínában, Afrika keleti és nyugati részén, Indonéziában, illetve a szójatermesztésre Indiában és Kína bizonyos részein.

Ezzel szemben a kukoricatermesztők jobb termésnek örülhettek az El Nino hatására Brazíliában és Argentínában. Összességében a világ agrárterületeinek 30-36 százalékán nagyobb lett a termés a jelenség hatására, tehát több a pozitív, mint a negatív hatása.

A La Nina miatt a tanulmány szerint a termőterületek 9-13 százalékán csökkent a termény mennyisége, 2-4 százaléknál pedig nőtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.