Ukrán válság

Putyin önellátóvá akarja tenni az orosz hadiipart

Az orosz hadiiparnak a Moszkva elleni nyugati szankciókat követően önellátóvá kellene válnia, hogy ne kelljen többé a külföldi alkatrészekre támaszkodnia.

2014.05.14 20:45MTI
Forrás: Wikipedia

"Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk azért, hogy a védelmi szektorunkban használatos alkatrészeket az ország területén állítsák elő, és így ne függjünk többé senkitől" - mondta az államfő a fekete-tengeri Szocsiban található elnöki rezidencián védelmi tisztségviselőknek.

Putyin biztos abban, hogy az intézkedés az orosz hadiipar hasznára válik, hozzátette azonban, a változásokhoz hozzá kell igazítani a tudományos központok működését is.

Az Egyesült Államok nemrégiben azzal fenyegette meg Moszkvát, hogy az ukrán válság miatt életbe léptetett szankciók részeként embargót vezet be bizonyos csúcstechnológiai termékek oroszországi exportjára.

Az orosz elnök korábban közölte, hogy a védelmi szektorban használt külföldi alkatrészek helyettesítése kiegészítő anyagi forrásokat igényelne, a teljes átállás pedig mintegy két és fél évig tartana.

Oroszország a világ második legnagyobb fegyverexportőre, tavaly 15,7 milliárd dollár (3,47 ezer milliárd forint) értékben adott el fegyvert külföldre.

Az orosz hadiipart igen szoros kapcsolatok fűzik Ukrajnához. Számos olyan vállalat működik Ukrajna területén, amely kimondottan az orosz piacra állít elő termékeket. Elemzők szerint az együttműködés hirtelen beszüntetése komoly anyagi veszteségeket okozna az ukrán gazdaságnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.