Az erőszakszervezetek komoly megerősítése

Putyin új alapokra helyezi Oroszország vezetését

A Kreml (és a Krím) ura nagyarányú kádercserét hajt végre az államigazgatásban.

2014.05.13 14:55MTI
Forrás: Wikipedia

Az orosz államfő a napokban a 2012. májusi hivatalba lépését követő legnagyobb mértékű személycseréket hajtotta végre az államigazgatás élén, ami a lenta.ru orosz hírportálnak nyilatkozó szakértők szerint még csak az "előszele" az orosz politika készülő nagyszabású átalakításának.

Vlagyimir Putyin hétfőn felmentette posztjáról az államfői adminisztráció egyik befolyásos tisztségviselőjét, Vlagyimir Kozsint, aki 2000 óta állt az Elnöki Igazgatási Hivatal élén. Ez a szervezet biztosítja a Kreml és a kormány, valamint számos fontos intézmény, egyebek között az orosz állami számvevőszék és az alkotmánybíróság működését is.

Kozsin rangban felfelé lépett, de kevésbé fontos posztot kapott: haditechnikai együttműködési tanácsadó lett az elnök mellett. Helyére Alekszandr Kolpakov került, aki az úgynevezett "B" ügyosztályt vezette az orosz elnöki Biztonsági Szolgálatánál és gazdálkodási ügyekkel foglalkozott a Szövetségi Biztosítási Szolgálatnál, amely a magyar kormányőrségnek felel meg.

Vlagyimir Putyin a biztonságára ügyelő szolgálat volt parancsnokát, Viktor Zolotovot tette meg a belügyminiszter első helyettesének, a tárca irányítása alatt működő belügyi fegyveres erők főparancsnokának.

Az államfő egyúttal lecserélte képviselőit az Észak-Kaukázusi és a Szibériai Szövetségi Körzetekben. Az észak-kaukázusi régióban Szergej Melnyikovot, az ottani egyesített belügyi csapatok parancsnokát nevezte ki megbízottjának. Ehhez a régióhoz tartozik Csecsenföld, Dagesztán, Ingusföld, Kabard- és Balkárföld, Karacsáj- és Cserkeszföld, Észak-Oszétia és a Sztavropoli terület. A szibériai térségben, amely az Oroszországi Föderáció területének 30 százalékát öleli fel, ezentúl Nyikolaj Rogozskin, az orosz belügyi csapatok főparancsnoka tölti be az államfői megbízott szerepét. Elődeik a központi kormányban, illetve a régió vezetésében maradtak.

Putyin a belügyminisztériumban is végrehajtott két jelentős személyi változtatást: a nyomozó főosztály és a korrupcióellenes igazgatóság élére nevezett ki új embereket - írta a lenta.ru.

A nagyarányú kádercserék az orosz elnökhöz közel álló erőszakszervezetek komoly megerősítését jelentik - állapította meg Jevgenyij Mincsenko orosz politológus. Alekszandr Szobjanyin, az úgynevezett Határon Túli Együttműködési Szolgálat stratégiai tervező szolgálatának vezetője szerint Alekszandr Kolpakov kinevezése az Elnöki Igazgatási Hivatal élére azt mutatja, hogy az államirányítást teljes mértékben Putyin tartja ezentúl a kezében, kikerülve a bürokráciát. Kozsin, a hivatal volt vezetője az egyik legbefolyásosabb orosz politikus, aki a régi hivatalnokrétegnek a belpolitika feletti ellenőrzését jelképezte.

Mihail Hazin, a Nyeokon nevű szakértői cég igazgatója úgy vélte, hogy az erőszakszervezetek képviselőinek kinevezése a fontos állami végrehajtói posztokra a "mozgósított gazdaságra" való áttérést jelenti. "Tábornokokat neveznek ki, akiknek az a feladata, hogy pontosan végrehajtsák az utasításokat."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.