Ukrán válság

Ukránoknak földgáz - csak ha előre kifizetik

"Május 7-én lejárt az a határidő, ameddig Ukrajnának rendeznie kellett volna orosz gázszámláját. Az ukrán féltől március óta nem érkezett átutalás, a tartozás mára 3,508 milliárd dollárra nőtt".

2014.05.08 19:21MTI
Forrás: Freedigitalphotos.net - Renjith Krishnan

Elfogyott Oroszország türelme, júniustól csak annyi földgázt hajlandó szállítani a jelentős gáztartozást felhalmozó Ukrajnának, amennyit Kijev előre kifizet - jelentette be csütörtök délután Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter.

Az orosz szakminisztérium közleménye szerint "május 7-én lejárt az a határidő, ameddig Ukrajnának rendeznie kellett volna orosz gázszámláját. Az ukrán féltől március óta nem érkezett átutalás, a tartozás mára 3,508 milliárd dollárra nőtt".

"Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz Ukrajini gázipari cégek között 2009-ben létrejött gázmegállapodás fizetési kötelezettség elmaradásának következményeivel foglalkozó fejezete alapján Oroszország 2014 júniusától csak olyan mennyiségben szállít fölgázt Ukrajnának, amit előre kifizetett Kijev" - áll az orosz energiaügyi minisztérium közleményében.

Az intézkedés júniustól lép életbe, azaz ha Ukrajna júniusban orosz földgázhoz akar jutni, annak ellenértékét legkésőbb május utolsó napjáig át kell utalnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.