Nagy segítség fiatal szülőknek

Többszörösére nőhet az anyasági támogatás

Közel ötszörösére is nőhet az első gyermek születésekor járó anyasági támogatás összege.

2014.05.07 07:53ma.hu
freedigitalphotos.net/arztsamui

A demográfiai programnak több olyan eleme is van, amit az előző ciklusban még nem vezettek be. Ezeket a kormány nem vetette el, ám az intézkedések forrásigénye miatt a programelemeknek csak a fokozatos bevezetése lehetséges – jelentette ki a Magyar Nemzet érdeklődésére Révész Máriusz.

A demográfiai csomag kidolgozásáért felelős munkacsoport korábbi vezetője a program eddig még meg nem valósult, fontos elemének tartja az első gyermek megszületésének az eddigieknél erőteljesebb anyagi ösztönzését, amit az anyasági támogatás többszörösére emelésével érnének el.

Kifejtette, egy család az első babánál veszi meg a kelengyét, a kiságyat és a babakocsit, ami jelentős anyagi terhet jelent a fiatal pároknak. Jelenleg a szülés után alanyi jogon, egyszeri juttatásként járó anyasági támogatás összege 64 125 forint, ez emelkedne közel ötszörösére, akár 300 ezer forintra.

Révész Máriusz szerint fontos lenne a gyed további rugalmassá tétele is, mégpedig oly módon, hogy a teljes, két évre járó összeget rövidebb idő, akár másfél év alatt is igénybe lehetne venni, feltéve, ha az anyának van munkahelye, és a folyósítás lejárta után vissza tud menni dolgozni.

Révész kiemelte azt is, amennyiben az édesanyákat még nagyobb létszámban segítik vissza a munkaerőpiacra, és a támogatásoknak köszönhetően több gyermek születik, meg kell oldani a kisgyermekek napközbeni ellátását, amit a bölcsődefejlesztések mellett a munkahelyi családi napközik létrehozásának ösztönzésével lehet megoldani, ez szintén szerepel a demográfiai programban.

A fideszes politikus elmondta, a vezetésével kidolgozott demográfiai program része a lakhatási gondok orvoslására kínált megoldás, a szocpol és a használt lakásokra járó félszocpol bevezetése, illetve kiterjesztése is.

Révész Máriusz emlékeztetett, a demográfiai programból elsőként a gyed extra bevezetését és többgyermekes anyák járulékmentességének meghosszabbítását hajtotta végre a kormány.

A politikus leszögezte: jelenleg Magyarország egyik legfontosabb feladata a demográfiai probléma megoldása, ezért lehetőség szerint tovább kell erősíteni a népesedéspolitika súlyát az új kormányon belül.

Eközben a Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette, hogy kiterjesztik az otthonteremtési támogatást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.