Rontott az OECD

Kína és az USA rosszabbul teljesít

A legszembeötlőbb rontásra azonban Oroszország esetében került sor.

2014.05.06 14:05MTI
Forrás: Wikipedia

A legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő OECD az eddig vártnál minimálisan kisebb gazdasági növekedésre számít a világon ebben az évben, miután rontott Kína és az Egyesült Államok GDP-jére vonatkozó előrejelzésén.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden ismertetett féléves prognózisában - novemberhez hasonlóan - 2 százalékos idei gazdaságnövekedést vár Magyarországon, a jövő évi előrejelzését a novemberben várt 1,7 százalékról 1,6 százalékra változtatta.

A párizsi székhelyű szervezet azzal számol, hogy a globális GDP 3,4 százalékkal nő a novemberben becsült 3,6 százalék helyett, ezen belül az OECD együttes gazdaságnövekedésére vonatkozó becslést 2,3 százalékról 2,2 százalékra változtatták a szervezet szakértői.

Jövőre a világ összes GDP-je a novemberi előrejelzéssel megegyező mértékben, 3,9 százalékkal bővül, az OECD gazdaság növekedési prognózisa 2,7 százalékról 2,8 százalékra változott.

Az OECD féléves jelentése az euróövezet idei gazdaságnövekedésére vonatkozó előrejelzését 1,0 százalékról 1,2 százalékra, a jövő évit 1,6 százalékról 1,7 százalékra módosította.

Az OECD legújabb várakozása szerint Kína gazdasága 7,4 százalékkal nő az idén a novemberi előrejelzésben szereplő 8,2 százalék helyett, míg az idei amerikai gazdaságnövekedésre vonatkozó becslést 2,9 százalékról 2,6 százalékra rontották.

A legszembeötlőbb rontásra Oroszország esetében került sor, az idei GDP-növekedéssel kapcsolatos előrejelzést 2,3 százalékról 0,5 százalékra, a jövő évi növekedési kilátást 2,9 százalékról 1,8 százalékra csökkentették az OECD szakértői.

A szervezet szerint idén még 0,3 százalékkal zsugorodik a görög GDP, amely jövőre már 1,9 százalékkal nő.

Az OECD-jelentés szerint idén és jövőre egyaránt 2,9 százalék lesz a GDP-arányos államháztartási hiány Magyarországon, az infláció pedig 0,5 százalék lesz idén és 2,8 százalék jövőre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.