Ritkán tapasztalt konszenzus

Tovább lassult az amerikai pénznyomtatás

A kamat maradt, a Fed újabb 10 milliárd dollárral csökkenti kötvényvásárlásait.

2014.04.30 21:35MTI
Forrás: Wikipedia

Nem változtatott az irányadó kamaton az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris döntéshozó testülete (FOMC) szerdán befejeződött kétnapos ülésén, miközben újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságösztönző célú kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét.

A Fed így a keretösszeg decemberi, januári, márciusi és a mostani 10-10 milliárd dolláros csökkentése után a pénzügyi rendszer likviditását havi 45 milliárd dollárral növeli. A keretösszeg csökkentésének a mértéke megfelelt a piaci várakozásoknak.

A havi 45 milliárd dollárból 20 milliárd dollárt jelzálogfedezetű értékpapírokra, 25 milliárd dollárt államkötvények vásárlására fordít a bank.

A Fed 2008 decembere óta tartja a szerdán megerősített, zéró közeli szinten az egynapos refinanszírozási kamatot.

A FOMC jelen lévő kilenc szavazati joggal rendelkező tagja egyhangúlag döntött a lépésekről. Idén ez már a második alkalom, hogy egyhangú döntés született, ami azt jelzi, hogy a Fed irányítói között ritkán tapasztalt konszenzus van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.