Érezteti hatását a pénznyomtatás lanyhulása

Nagy árfolyamesés az amerikai tőzsdén

Csökkentek az amerikai tőzsdeindexek szerdán a Fed monetáris politikai szándéknyilatkozata után.

2014.03.19 22:05MTI

A főbb indexek egy hajszállal az előző zárás alatt kezdték a napot, majd szerény pozitív és negatív értékek között ingadoztak a Fed-bejelentésig, ami aztán viszonylag nagy árfolyamesését idézett elő.

Egy órával a piacok zárása előtt az indexek 0,5-0,6 százalékos veszteséget mutattak.

A Fed a piaci várakozásoknak megfelelően 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságösztönző céllal a piac likviditását növelő kötvényvásárlási programjának havi keretösszegét. Ugyanakkor a hagyományos megfogalmazásban, de a munkanélküliségi ráta konkrét küszöbértékének említése nélkül a Fed ismét elkötelezte magát az alacsonykamat politika "huzamos ideig tartó" folytatása mellett.

A befektetők azonban ebből a megfogalmazásból a gazdasági helyzet egyértelmű javulását felvázoló kijelentések tükrében azt a következtetést vonták le, hogy a korábbinál valamivel közelebb került a kamatemelések megkezdésének az időpontja, a Fed kezd a "héjább" monetáris politika alkalmazása felé hajlani.

Az olaj ára a Fed-bejelentés után is megőrizte aznapi nyereségét, zárás előtt egy órával az amerikai WTI nyersolaj határidős jegyzése hordónként 24 centtel, 0,25 százalékkal az előző napi felett, hordónként 99,13 dolláron állt.

Az arany ára esett, a határidős jegyzés unciánként 29,70 dollárral, 2,19 százalékkal 1329,30 dollárra csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.