Válság után fellendülés

A német kormány gazdasági fellendülésre számít

Németország hazai összterméke (GDP) a tavalyi 0,4 százalék után az idén 1,8 százalékkal, 2015-ben pedig már 2 százalékkal bővül a gazdasági minisztérium Berlinben bemutatott tavaszi prognózisa szerint.

2014.04.16 03:34MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A német kormány gazdasági fellendülésre számít, kedden megjelent előrejelzése szerint a növekedést a lakossági fogyasztás és a beruházások növekedése ösztönzi az idén és jövőre. Németország hazai összterméke (GDP) a tavalyi 0,4 százalék után az idén 1,8 százalékkal, 2015-ben pedig már 2 százalékkal bővül a gazdasági minisztérium Berlinben bemutatott tavaszi prognózisa szerint. A kormány előrejelzésének fő adatai nem változtak a legutóbbi, februári prognózishoz képest. A két dokumentum alapján a kormány fordulatra számít a német gazdaság növekedésének szerkezetében.

A fellendülést elsősorban a lakossági fogyasztás ösztönzi. A foglalkoztatottság folyamatos bővülése révén a háztartások elkölthető jövedelme jelentősen emelkedik, az idén 2,9 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal, a nettó bérek pedig 2014-ben 1,5 százalékkal, 2015-ben 0,7 százalékkal növekednek. A német gazdaság "széles és szilárd alapról" indul el felfelé, a lakossági fogyasztás mellett a beruházási tevékenység is a növekedés motorja lesz - emelte ki Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter.

A vállalatok gép- és berendezés beruházásai az idén 4 százalékkal, jövőre 6,3 százalékkal bővülnek, az építési beruházások 4 százalékkal, 2015-ben 3,7 százalékkal emelkednek. Korábban az Európai Bizottságtól a washingtoni vezetésig számos bírálat érte Berlin gazdaságpolitikáját a külkereskedelmi mérleg túlzottnak vélt többlete és a gyengének tartott belső kereslet miatt. A kritika szerint Németország "exportfüggősége", valamint a beruházások és a lakossági fogyasztás alacsony szintje árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti válság leküzdését.

Az új kormányzati előrejelzés szerint viszont a fogyasztás, a beruházások és az import is jelentősen bővül 2014-ben és 2015-ben. A prognózis szerint az import növekedése jelentősen meghaladja a kivitel bővülését, az idén az export 4,1 százalékkal, az import 4,7 százalékkal növekedhet, jövőre pedig 4,6 százalékos exportnövekedés mellett 5,1 százalékkal bővülhet a behozatal. A munkaerőpiaci helyzet tovább javul, a foglalkoztatottak száma az idén újabb történelmi csúcsra, 42,1 millióra emelkedik, 240 ezerrel meghaladva a tavalyi értéket, 2015-ben pedig további 120 ezerrel növekedhet a kormányzati előrejelzés alapján, amely szerint a munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,9 százalékról az idén 6,7 százalékra, jövőre 6,6 százalékra csökken.

A belső kereslet növekedése mellett kedvező külső hatások is élénkítik a német gazdaságot. Az Egyesült Államokban és Japánban várhatóan folytatódik a kilábalás a válságból, az euróövezetben pedig stabilizálódik a helyzet. A feltörekvő piacok kilátásai azonban bizonytalanok, és az Oroszország ellen esetleges gazdasági szankciók egész Európában ronthatják a befektetői hangulatot, ugyanakkor a gazdasági növekedést valószínűleg nem vetnék vissza számottevően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.