Iram

Gazdaságkutató: gyorsul a német gazdasági növekedés

Az idei 0,4 százalék után jövőre 1,5 százalék, 2015-re pedig 2 százalék feletti GDP-növekedést jelez előre a DIW Berlin (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) gazdasági kutató intézet.

2013.12.18 13:43MTI

A negyedik negyedévben az ipari termelés még csak szerény mértékben nőtt, de a javuló világgazdasági környezetben már megindult az export számottevő növekedése, ami a vállalati beruházások növekedését is szükségszerűen maga után fogja vonni.

A fellendülés elsőszámú támasza a javuló foglalkoztatási helyzetnek és a mérsékelt inflációnak köszönhetően erősödő lakossági kereslet.

Az idén a német szövetségi költségvetés 0,2 százalékos GDP-arányos többlettel zár, de jövőre a koalíciós megállapodásban rögzített intézkedések miatt már csekély deficittel.

A világgazdasági növekedés üteme a harmadik negyedévben tovább gyorsult - elsősorban a fejlett országok javuló gazdasági teljesítményének köszönhetően. Erőteljes konjunkturális dinamikát mutatnak emellett az olyan fejlődő országok is, mint Kína és India. Támogatja a növekedést, hogy globális szinten változatlanul expanzív marad a monetáris politika még az Egyesült Államokban alkalmazott nem konvencionális ösztönző intézkedések visszafogása és az első kamatemelések - például Brazíliában és Indiában - megjelenése ellenére is.

Az idei három százalék után a DIW Berlin 2014-re 3,8 százalékos, 2015-re 4,1 százalékos világgazdasági növekedéssel számol.

Az euróövezet a DIW Berlin megítélése szerint túljutott a konjunkturális mélyponton. A második negyedévi 0,3 százalékról a harmadik negyedévben 0,1 százalékra lassult az éves GDP-növekedési ütem, de a javulás a harmadik negyedévben szélesebb alapokra támaszkodott, hiszen egyetlen euróövezeti tagállam gazdasági teljesítménye sem csökkent lényeges mértékben.

A DIW Berlin az euróövezetben az idei 0,4 százalékos GDP-csökkenés után 2014-ben 1,0 százalékos, 2015-ben pedig 1,3 százalékos növekedést vár.

A világgazdasági fellendülés nagyban támogatja a német export növekedését, ami viszont tőkeberuházásaik fokozására készteti a vállalatokat. Az idei kétszázalékos csökkenés után jövőre Németországban a vállalati beruházások hat, 2015-ben pedig kilenc százalékos növekedése várható.

A német gazdasági konjunktúra másik nagy támasza a lakossági kereslet növekedése, ami az idei egy százalék után 2013-ban 1,3 százalékkal, 2015-ben pedig 1,7 százalékkal emelkedik majd. A fogyasztói árak kissé emelkednek majd ugyan, de az infláció az 1,6-1,7 százalékos tartományon belül marad még a következő két évben is.

A foglalkoztatás javul, 2014-re az alkalmazásban lévők száma eléri a 42 milliót. A bevándorlás miatt nő a munkaképes korú lakosság száma, a munkanélküliségi ráta a 2013-as 6,9 százalékról 2015-re 7,1 százalékra, a munkanélküliek száma pedig ismét hárommillió fölé emelkedik - jelzi a DIW Berlin gazdasági kutató intézet előrejelzése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.