Előzetes egyezség

"Vádalkut" kötött a Morgan Stanley

Az egyik legnagyobb Wall-Street-i befektetési bank, a Morgan Stanley előzetes egyezséget kötött az amerikai értékpapír-felügyelettel (SEC) arról, hogy 275 millió dollárt (62 milliárd forint) fizet, cserébe a felügyelet leállítja azt a vizsgálatot, amelyet jelzáloghitel-alapú, befektetésre ajánlott termékek miatt indított a nagybank ellen.

2014.02.26 12:17MTI
freedigitalphotos.net

A SEC azután kezdett vizsgálódni több nagy Wall Street-i befektetési banknál, hogy felmerült a gyanú: a bankok - még 2007-ben - elhallgatták ügyfeleik elől, hogy valójában milyen kockázatosak a "nem elsőrendű" (subprime) jelzáloghitel-piaci alapú származékos befektetési eszközök.

A Morgan Stanley hangsúlyozta, nem ismer el semmilyen csalárd cselekedetet az alku részeként. Ugyanakkor azt is közölte: a bank által fizetendő 275 millió dollár a kifogásolt eszközök értékesítéséből származó nyereség és a büntetés összege.

A SEC egyelőre nem írta alá az egyezséget. Jó néhány nagybank jogi költségei az egekbe szöktek tavaly, jórészt a pénzügyi válság időszakára visszanyúló ügyekben kötött peren kívüli megállapodások miatt.

A Morgan Stanley csaknem 2 milliárd dollárt fizetett, ami a háromszorosa a 2012-es hasonló költségeknek, és több mint a tízszerese az erre fordított 2011-es kiadásoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.