Engedély nélküli portfóliókezelés

250 milliós bírság a Civis Globál Brókerház Zrt.-nek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 250 millió forintos piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Civis Globál Brókerház Zrt.-t engedély nélküli portfóliókezelés miatt, és visszavonta a társaság független biztosításközvetítői tevékenység végzésére jogosító engedélyét is.

2014.01.16 10:02MTI
MTI

A piacfelügyeleti eljárás során az MNB megállapította: a Civis Globál Zrt. portfóliókezelésre irányuló befektetési szerződéseket kötött, amelyekben a befektetők azzal bízták meg a társaságot, hogy egyedi megbízásuk alapján saját nevében, a befektetők javára befektetési termékre vonatkozó szerződést kössön.

A társaság több száz ügyféllel kötött ilyen szerződést, s ennek nyomán milliárdos összegű befektetésre szánt pénzösszeget vett át az ügyfelektől.

A Civis Globál Zrt. az ügyfélpénzek egy részét pénzügyi eszközökbe fektette, azaz rendszeres gazdasági tevékenysége keretében, pénzügyi eszközre vonatkozóan engedély nélkül portfóliókezelést végzett - áll a közleményben. A határozat szerint a bírság összegét befolyásolta, hogy a társaság jogszabálysértő tevékenységét nagy rendszerességgel, a befektetők széles körét érintően végezte.

Kihasználta azt a tényt is, hogy az MNB nyilvántartásában biztosításközvetítési tevékenység végzésére jogosult alkuszként szerepel, s így professzionális, engedéllyel rendelkező piaci szereplő látszatát keltette.

Súlyosító körülménynek számított az is, hogy a Civis Globál Zrt. az engedélyköteles portfóliókezelés szabályainak megsértésével negatív hatást fejtett ki a tőkepiac biztonságos és zavartalan működésére, a tőkepiac tisztaságára, az engedéllyel működő szervezetekre, azok tagjaira és ügyfélkörére. Egyúttal jelentős mértékű pénzeszközöket vont el a tőkepiac legális intézményei által nyújtott szolgáltatásoktól.

A társaság a piacfelügyeleti eljárás során nem működött együtt a jegybankkal. Mivel a Civis Globál Zrt. több esetben súlyosan megsértette a független biztosításközvetítőként rá vonatkozó jogszabályi előírásokat és szakmai elvárásokat is, az MNB visszavonta a társaság biztosításközvetítői tevékenységi engedélyét és törölte nyilvántartásából.

A piacfelügyeleti eljárást a jegybank jogelőd hatósága, a PSZÁF indította - olvasható a határozatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.