Világgazdaság

A Fed elnöke óvatosan derűlátó

Noha még "korai szakaszban" vannak az Európában és Japánban elindított bonyolult reformok, már "látszanak a gyorsuló növekedés jelei" - mondta Ben Bernanke.

2014.01.06 02:30MTI
Fotó: MTI

Óvatos derűlátásra adnak okot a fejlett és a feltörekvő országok növekedési kilátásai az amerikai központi bank elnöke szerint.

Noha még "korai szakaszban" vannak az Európában és Japánban elindított bonyolult reformok, már "látszanak a gyorsuló növekedés jelei" - mondta Ben Bernanke közép-európai idő szerint péntek éjjel az amerikai közgazdászok társaságának éves találkozóján, Philadelphiában.

A feltörekvő országokban is valamelyest gyorsult a növekedés a 2013 első félévi lassulás után - mondta az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke, akinek valószínűleg ez volt az utolsó jelentősebb megszólalása Fed-elnökként, mert január 31-én lejár a második négyéves megbízatása. Utódjának, Janet Yellen jelenlegi Fed-alelnöknek a kinevezését várhatóan hétfő este hagyja jóvá az amerikai szenátus.

Ben Bernanke az amerikai gazdaságról azt mondta: a növekedés továbbra sem állt teljesen helyre - ezt jelzi, hogy még mindig 7 százalékos a munkanélküliség -, de az "ellenszél", a növekedést visszafogó tényezők hatása "gyengülőben van".

Szavai szerint a következő negyedévekre biztosítva van az amerikai gazdaság növekedése. Egyrészt helyreállt az egyensúly az ingatlanpiacon, enyhülnek a válság utóhatásai. Másrészt úgy tűnik, a fiskális politika kevésbé lesz restriktív 2014-ben, és még kevésbé 2015-ben, mert javult a központi és helyi szinten is az állami költségvetés helyzete - mondta Bernanke. A Fed-elnök megismételte a kongresszusnak és a Fehér Háznak címzett bírálatot, hogy az elmúlt években túlságosan restriktív volt a kormányzati költségvetési és adópolitika, ami hátráltatta a növekedést.

Elismerte, létfontosságú, hogy hosszú távon is fenntartható legyen az államháztartási egyensúly, de megjegyezte: az extrém módon megszorító fiskális politika már rövid távon is a kívánttal ellentétes hatású. Ennél is lényegesebb - tette hozzá -, hogy ha a fiskális és a monetáris politika egymással ellentétes irányú, akkor a gazdasági növekedés gyengébb lesz, mint lehetne. A monetáris politikának kisebb a mozgástere olyankor, amikor az alapkamat zéró közelében van, ilyenkor egy expanzív fiskális politika "valószínűleg hatékonyabb lehetne, miközben az alacsony kamatok miatt kevésbé növelné az adósságállományt" - fejtegette a Fed elnöke.

Ben Bernanke megjegyezte, a növekedési kilátásokat nagyban befolyásolja, hogy sikerül-e nagyobb ütemben növelni a termelékenységet, amelynek növekedése az elmúlt hét évből ötben 2 százalék alatt maradt, míg korábban hosszú időn át 3 százalék fölött volt.

Ami az amerikai munkanélküliséget illeti, a Reuters hírügynökség rámutatott: annak ellenére, hogy a mutató a recesszió utáni - 2009-es - 10 százalékos csúcsról novemberben ötéves mélypontra, 7 százalékra csökkent, magas - 40 százalék - azoknak az aránya, akik tartósan, több mint hat hónapja állástalanok.

A Fed decemberben - amikor bejelentette, hogy havi 85 milliárd dollárról havi 75 milliárd dollárra csökkenti a hitelezés és a fogyasztás fellendítését célzó kötvényvásárlások volumenét - hangsúlyozta: hosszú távon is zéró közelében tartja az alapkamatot, függetlenül attól, hogy közben a munkanélküliség a korábban vízválasztóként meghatározott 6,5 százalékos küszöb alá csökken.

Michael Woodford, a Columbia egyetem professzora a philadelphiai tanácskozáson figyelmeztetett: már nincs messze a 6,5 százalékos cél elérése, ezért jó lenne, ha a Fed mielőbb közölné, pontosan milyen feltételek mellett kezdené meg a kamatemelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.