Fed-elnökség

Buffett szerint maradnia kellene Bernankénak!

Warren Buffett befektetési guru, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője szerint Ben Bernanke Fed-elnöknek folytatnia kellene munkáját, és nem kellene átadnia az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetését másnak.

2013.09.20 11:25MTI
Fotó: MTI

Buffett csütörtökön, késő este nyilatkozott a CNBC hírtelevíziónak Amerikában, és azt mondta, hogy Bernanke csodálatos munkát végzett az elmúlt 5 évben, mióta kitört a pénzügyi válság.

Ben Bernanke megbízatása jövő év elején lejár, és Barack Obama amerikai elnök számára az egyik legnagyobb kérdés, hogy kit jelöljön utódjának. Bernanke elvileg maradhatna a Fed elnöke, de sajtóhírek és az amerikai kormányzatból érkező utalások szerint nem szeretné folytatni a munkáját.

Obama első jelöltje Bernanke utódjának Larry Summers volt, Bill Clinton korábbi elnök pénzügyminisztere. Summers azonban visszalépett a jelöltségtől, mivel a demokrata pártból többen is ellenezték kinevezését. Obama második jelöltje valószínűleg Janet Yellen lesz, akit a szakmabeliek jó szakembernek tartanak, de nem értékelik igazán nagyra.

"Én egyáltalán nem ismerem Yellent, én Bernanke-t ismerem" - mondta Buffett a CNBC-nek. Szerinte a következő Fed-elnöknek nehéz dolga lesz, mert nagyon megnőtt a szervezet által kezelt portfolió, ezért esélyt kellene adni a mostani elnöknek, hogy befejezze a munkát, amit elkezdett. Buffett szerint a Fed kötvényvásárlási programja még nem teljesítette célját, a gazdaság egy helyben toporog.

Ben Bernanke megítélése általánosságban is jónak mondható. A Pew Research Center felmérése szerint az amerikaiak 38 százalékának van kedvező véleménye róla. 2008 márciusában ez az arány még csak 24 százalék volt. Bernanke mára ismertebb is lett, öt évvel ezelőtt az amerikaiak 55 százaléka nem tudta, kicsoda, 2013 szeptemberére ez az arány 32 százalékra csökkent.

Bernanke népszerűbb az ötven év fölöttiek, a magasabb iskolai végzettségűek, és azok között, akik úgy látják, hogy a részvénypiac már kiheverte a válságot. Ennek ellenére furcsamód csökkent Bernanke elfogadottsága a republikánusok között. 2008-ban 36 százalékuk kedvelte, 12 százalékuk elutasította őt, de mára 32 százalékra csökkent a támogatóinak aránya és 42 százalékra nőtt az ellenzőié.

A Pew kutatóközpont nem adott magyarázatot a republikánusok érzelmeinek megváltozására, de valószínűnek látszik, hogy többet nyomott a latban Bernanke megítélésénél, hogy hatékonyan dolgozott együtt a demokrata Barack Obamával, mint a Fed sikeres vezetése.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.