Érteni értenek hozzá...

Versenytárgyalás nélkül az oroszoké a paksi bővítés?

Az Energiaklub szerint magyarázatra szorul, hogy miért akar a kormány versenytárgyalás nélkül megállapodni Oroszországgal a Paksra tervezett két új atomreaktor építéséről.

2013.12.19 16:35MTI

A zöldszervezet emlékeztet, hogy a kormány, az MVM Magyar Villamos Művek és az atomerőmű 2009 tavasza óta váltig ígérte, hogy a reaktorok szállítóját tenderen fogják kiválasztani. Hozzáteszik, hogy annak mielőbbi kiírásáról 2012 nyarán a kormány határozatban utasította az MVM-et.

Az Energiaklub álláspontja szerint a beruházásról szóló döntés siettetésének energetikai indokoltsága nincs, az leginkább az orosz érdekeket szolgálja, és ellenkezik a magyar lakosság érdekeivel.

A szervezet közleménye szerint a beruházás mellett felhozott érvek hamisak. A magyar gazdaság számára sok más lehetőség adódik a hosszú távú áramigény kielégítésére. Egy új atomerőmű a legdrágább opció lenne a számítások szerint. A gigaberuházás legalább 3 ezer milliárd forintba, az idei költségvetés ötödébe kerülne. Az új erőmű rezsinövelő hatással lenne, mivel a magyar termelői villamosenergia-ár kétszereséért, kilowattóránként legalább 30 forintért termelne - írták.

Az Energiaklub felidézi, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Országgyűlés gazdasági bizottságának e heti ülésén azt mondta: "a kormány és az orosz állam megállapodás közeli helyzetbe került", és "a következő lépés egy orosz-magyar államközi szerződés megkötése lesz." Az Energiaklub szerint ebből az következik, hogy érdemi tender nem lesz, verseny nélkül fog eldőlni egy több ezer milliárdos állami beruházás, újfent az oroszok javára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.