A WANO ajánlja

Nemzetközi sikert aratott a paksi atomerőmű biztonságnövelő módszere

A paksi atomerőműben alkalmazott biztonságnövelő elemzési módszert ajánlotta követendő példának az atomerőmű-üzemeltetők világszövetsége (WANO) a tagjai számára.

2013.12.06 13:22MTI
MTI

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közleményében tudatja, hogy a paksi példát mint kiemelkedő jó gyakorlatot ajánlotta a világ 220 nukleáris létesítményének figyelmébe a nemzetközi szervezet egy most megjelentetett iránymutatásában.

A szervezet tavaly ismerte meg a Pakson már évekkel korábban bevezetett módszert. A Pakson alkalmazott úgynevezett SOL-módszer (Safety through Organizational Learning), lényege, hogy az üzemeltetőket valamilyen szinten kihívás elé állító minden szituáció okaiból a lehető legtöbbet tanuljanak, így nagy biztonsággal kezeljék a nem várt helyzeteket.

A módszer elsődleges célja, hogy a munkafolyamatot érintő összes esetből a lehető legtöbbet tanuljunk, tehát olyan tapasztalatra és tudásra tegyenek szert az ott dolgozók, amelyek az atomerőmű biztonságát szolgálják.

A WANO döntése komoly elismerést jelent az erőműnek és a magyar nukleáris szakembereknek egyaránt – mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója a Pakson 2007-ben bevezetett módszer nemzetközi elismerését követően.

Az elmúlt években számos biztonságnövelő fejlesztés valósult meg az atomerőműben, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy az atomerőmű-üzemeltetők világszövetségének partneri vizsgálata és az Európa-szerte végrehajtott célzott biztonsági felülvizsgálat során is jól vizsgázott az atomerőmű.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.