4,5 millió kelvin

Rekordmagas hőmérsékletet értek el orosz atomkutatók

Rekordmagas, 4,5 millió kelvin hőmérsékletet értek el orosz atomkutatók termonukleáris plazma hevítésével.

2013.12.05 18:53MTI

"A 4,5 millió kelvin hőmérséklet mintegy másfélszer-kétszer magasabb, mint amit hasonló eszközökkel korábban elértek" - idézte az ITAR-TASZ orosz hírügynökség Alekszandr Ivanovot, az orosz tudományos akadémia Budker Atomfizikai Intézetének igazgató-helyettesét.

Ivanov elmondta: eredményükkel a termonukleáris energia békés felhasználása felé tettek lépést.

"A világon egyetlen más eszköz sem képes a plazmát ilyen hőmérsékletre hevíteni" - közölte a tudós. Hozzátette, a rekordot a dél-szibériai Novoszibirszkben lévő intézetben állították fel novemberben. Miután újabb kísérletekkel sikerült megismételni, elhatározták, hogy nyilvánosságra hozzák az eredményt.

A kutatók szerint a plazmaforróság rekordját 10 ezredmásodpercen át lehetett fenntartani. Ivanov elmondta, a tudósok remélik, hogy további kísérleteik során elérik a 7 millió kelvint.

Jelenleg Franciaországban épül a Nemzetközi Kísérleti Termonukleáris Reaktor (ITER). A Budker Atomfizikai Intézet berendezése 300 millió dollárba került, így lényegesen olcsóbb, mint az ITER 10 milliárd dolláros, hasonló célokat szolgáló eszköze.

Az ITER-projektben az Európai Unió mellett részt vesz Oroszország, Kína, India, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.